Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Co dělá McLaren špatně?

Co dělá McLaren špatně?

Zlepšení prostě přijít musí.

O tom, že se McLaren letos trápí, není pochyb. Jaké jsou však důvody tolika problémů na začátku sezóny?
 
Minulý rok nebyl výkon motoru Mercedes dostatečný. Podle některých odhadů byl výkon agregátu pohánějícího stříbrné šípy o šedesát koňských sil menší, než konkurenční motor BMW.
 
Zdá se, že se tento stav v porovnání s minulým rokem příliš nezměnil. Piloti si, mimo jiné, stěžují na nedostatečný výkon. Ani Mercedes se netají tím, že se na jeho motoru usilovně pracuje.
 
Zjednodušenou paralelou současného stavu by mohla být snaha vyvinout pokud možná co nejlehčí vůz s cílem kompenzace nedostatečného výkonu. Poté následuje urputná snaha dostat z takového agregátu maximální výkon. Cenou za takový přístup je však poměrně malá spolehlivost.
 
Inženýři Mercedesu pravděpodobně ví, jaké jsou konkrétní problémy. Nezasvěcení pouze vidí, že Kimi měl ve dvou závodech dva problémy s motorem a jeden s převodovkou. K tomu je třeba připočítat odstoupení Davida Coultharda během GP Bahrajnu. Důvodem bylo tentokrát selhání hydrauliky. V té době však David jezdil na neuspokojivém osmém místě.
 
Takové výsledky se rozhodně neblíží tomu, na co je McLaren zvyklý a co od něj očekávají fanoušci.
 
Pro Mercedes asi není nejlepší reklamou, když miliony diváků po celém světě pravidelně sledují odstoupení vozů poháněných jeho motory. Zlepšení proto, dříve či později, prostě přijít musí.