Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Král zářil během testů britské Formule BMW

Král zářil během testů britské Formule BMW

[Češi v akci] V Rockinghamu zajel absolutně nejrychlejší čas.

Nadějný český jezdec Josef Král se představil v předsezónním testování britské Formule BMW v Rockinghamu v týmu Double R Racing. Během dvoudenního testovacího programu dokázal šestnáctiletý rodák z Dvora Králové nad Labem naprosto rozdrtit všechny své soupeře.

První den testů, 2.3. zajel nejrychlejší čas v dopolední části (1:20.697), odpoledne pak rychlejší než on dokázal být pouze Henry Surtees a to o nicotných 12 tisícin sekundy. Henry Surtees je syn legendy motorsportu a jediného mistra světa na dvou i čtyřech kolech Johna Surteese, který v současné době působí v A1GP v roli šéfa A1 týmu Velké Británie.

Narozdíl od většiny soupeřů byl jak tým, tak Josef Král na okruhu v Rockinghamu poprvé, takže první den probíhal ve znamení hledání optimálního nastavení vozu.

I proto byl český jezdec, který absolvoval kompletní loňskou sezónu v německé Formuli BMW, po pátečním dni poměrně optimistický a test zhodnotil následovně: "Naší počáteční nevýhodou bylo, že jsme na okruhu v Rockinghamu ještě netestovali. Strávili jsme hodně času hledáním správného nastavení vozu, ale dosažené časy na konci dne byly uspokojivé."

Druhý den testů nabídl velmi vyrovnané časy, kdy druhého a desátého jezdce dělilo pouhých osm desetin vteřiny. O to výjimečnější byl právě výkon českého závodníka, který ostatním jezdcům odskočil o více než půl vteřiny a se svým časem 1:19.536 byl jediným jezdcem, který pokořil hranici jedné minuty a dvaceti sekund.

Ráno pršelo a tak přišly nejprve na řadu ještě mokré pneumatiky. V průběhu dopoledne začala trať osychat a od té chvíle už tabulce časů Josef Král doslova kraloval: "Dopoledne jsme absolvovali dva výjezdy na mokrých pneumatikách a nastavovali vůz pro tyto podmínky.

Trať začala rychle osychat a od té chvíle se nám dařilo jezdit nejrychlejší časy. V závěru dvoudenního testování jsme dokázali být o půl vteřiny před našimi soupeři, což je velmi dobrý výsledek."

"Těším se na další testování, které se koná 15. - 16. března v Brands Hatch, kde už má tým s nastavením zkušenosti a kde budeme rychlí od prvního dne," dodal Josef Král.

Z dalších jezdců stojí za zmínku kromě výkonu Josefa Krále také výkon kolumbijského jezdce Carlose Huertase, který je v sérii Formule BMW naprostým nováčkem. Kolubijský mladík hájil během testů stejně jako Král barvy týmu Double R Racing a druhý den testů mu patřil čtvrtý nejrychlejší čas.

Druhá příčka v tabulce časů patřila Henry Arundelovi, který již loni získal v seriálu ocenění Nováček roku. Třetí post si zasloužil švédský nováček Marcus Ericsson (oba z týmu Fortec Motorsport).

Šampionát britské Formule BMW startuje 1. dubna na okruhu v Brands Hatch a vzhledem k výsledkům a vyrovnaným časům z testování se můžeme těšit na napínavé a dramatické souboje. Podle výkonu z testu se dá očekávat, že český jezdec Josef Král by mohl hrát v letošní sezoně první housle.