Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Je Kimi Räikkönen skutečně "Iceman"?

Je Kimi Räikkönen skutečně "Iceman"?

Řada incidentů tomu nenasvědčuje.

Kimi Räikkönen si získal svou přezdívku Iceman hned se svým prvním závodem v roce 2001, kdy debutoval pro Sauber, dnes BMW. Tehdy totiž údajně málem na své první jízdy málem zaspal.

V průběhu svých let u McLarenu dokonce vozil nálepku Iceman na své přilbě, ale zdá se, že ve stejné době jí nedělal dobré jméno.

Přišlo období mlácení volantem do kokpitu (navzdory pravidlům) a přileb někdy tamtéž, Finovy výstupy mimo trať nepočítaje. Vše vyvrcholilo fyzickým útokem na jednoho z žurnalistů v paddocku Velké ceny USA, po které novinář skončil na zemi jen pár vteřin poté, co se tázal na příčiny odstoupení - záběr, který utekl všem televizním stanicím vyjma všudypřítomné PremiereTV.

Hned v úvodu Räikkönenovy kariéry si nezískal další fanoušky způsobem, kterým odmítá žádosti o autogram. Něco, s čím se miláčci Ferrari a Michaela Schumachera jen těžko srovnávají. Někteří si nedostatek energie pro podepisování vysvětlují dostatkem energie pro barové štvanice.

Jeden britský novinář napsal, že Räikkönenovo charisma se rozplyne v okamžiku, kdy sundá přilbu. Markantní je to zejména na tiskových konferencích, například při té po dnešní kvalifikaci. Zatímco Felipe Massa a Lewis Hamilton normálně odpovídali na položené dotazy, Räikkönenovy pracně nalazené odpovědi se ztrácely v neschopnosti řádně artikulovat, až nezúčastněný pozorovatel získal nejistotu, zda je to jen neschopností artikulovat a nebo je kvalifikace na formuli 1 jen to nejnudnější, co Räikkönen dělal.

Poslední drobný incident se odehrál při pátečních trénincích na Velkou cenu Bahrajnu. Na adresu Američana Scotta Speeda poslal Fin nechvalně známé gesto zdviženého prostředníku. Mluvčí Mezinárodní automobilové federace ale potvrdil, že FIA nepodnikne žádné kroky a že Räikkönen nebude trestán.

Možná by ale jen stačilo přestat si říkat Iceman.