Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zanardiho spanilá brněnská jízda

Zanardiho spanilá brněnská jízda

Zdejší trať podle svých slov miluje.

Brno, neděle 15. června. 16:10. Stupně vítězů. Alessandro Zanardi poté, co vyhrál dopolední závod Mistrovství světa cestovních vozů a v tom odpoledním skončil jen těsně druhý, stoupá o holích po schůdcích na podium se stupni vítězů. Zaškobrtne a padá na zem. Dnešní velký den mu však už nemůže nic zkazit a ještě na zemi se začně smát. Poté vstane a jako by nic si dojde pro svou další trofej.

Tento výjev jako by byl příznačný pro kariéru jedenačtyřicetiletého Itala, jenž snad jako málokdo jiný zažil všechny druhy emocí a situací, které může motorsport nabídnout.

V roce 2001 jej strašlivá nehoda na Lausitzringu při závodě amerických Champ Car připravila o obě nohy. To mu však nezabránilo se nadále věnovat závodění. Už v roce 2004 nastoupil do kompletní sezóny tehdy ještě evropského mistrovství cestovních vozů (ETCC) a v sprnu 2005 si připsal první vítězství po návratu do kokpitu.

V sobotu v Brně vybojoval svoji první pole position a zažil zde nejúspěšnější víkend nové závodní kariéry.

"Nikdy jsem nevěřil, že by se mi to mohlo znovu povést. Vyhrát závod je skvělé, ale být nejlepší ze všech v jednom jediném rychlém kole, pro mě znamená hodně," popisoval rozzářený a dojatý Zanardi.

Masarykův okruh se svými táhlými zatáčkami evidentně Zanardimu sedí. Už v loňském roce zde dosáhl na stupně vítězů.

"Myslím, že mému jezdeckému stylu sedí každý okruh. Jediný problém je to, že vše musím dělat rukama. A na této trati to nepředstavuje tak velkou nevýhodu. Nemusíte zde prudce zatáčet ani často korigovat nastavení vozu. To mi práci ulehčuje.

Někdy, na místech jako Pau, když chci změnit grip, zmáčknu omylem například tlačítko pro stěrače, blinkry nebo světla," dodává pobaveně.

Ani v Brně to však nebyla žádná nedělní procházka. Krátce po startu Zanardi přišel o vedoucí pozici, když se před něj protáhl týmový kolega Felix Porteiro.

Ital však chytře využil toho, že znal jeho setup a místa, kde bude mít Porteiro problémy mu útok oplatit. V šestém kole se díky tomu dostal znovu do vedení, které si až k šachovnicovému praporku ohlídal.

Vítězství jej pro druhý závod odsunulo na osmou startovní pozici. Odtud se postupně na úkor soupeřů s větší váhovou zátěží propracoval až za vedoucího Tarquiniho. Ve strhujícím finiši pak jen těsně přišel o třetí prvenství už tak úspěšného víkendu.

Čeští fandové měli to štěstí, že právě Brno se stalo jevištěm nejlepšího jezdeckého představení Alexe Zanardiho, které předvedl od svého návratu k závodění. Byl to jeden z těch dní, kdy si člověk uvědomí, jak je rád, že byl u toho...