Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Seriál: Finanční ohlédnutí za F1 - V. díl

Seriál: Finanční ohlédnutí za F1 - V. díl

Organizační struktura formule 1.

Pátý díl Finančního ohlédnutí za F1 svým celkovým pohledem na strukturu majetkových poměrů resp. organizační strukturu formule 1 (Formula One Group chcete-li), uzavírá miniseriál, který jsme začali vydávat 19. listopadu 2008.

Přestože tento článek neuvádí žádné finanční položky, jak jste byli zvyklí z předchozích dílů miniseriálu, je zřejmé, že uvnitř formule 1 je to kromě jiného také o značných peněžních tocích. Při pohledu na strukturu se přeci jenom nabízí finanční rozměr, tentokrát v souvislosti s celosvětovou finanční krizí, u jejíhož počátku stála také americká společnost Lehman Brothers, která toto období neustála a jejíž postavení ve struktuře formule 1 není třeba více komentovat.

Přesto by se ve světle probíhajích globálních událostí slušelo dodat, jak se zánik Lehman Brothers promítl do formule 1. 16.8% podíl Lehman Brothers může jako první odkoupit CVC Capital Partners (vlasník 69.6% podílu formule 1). Podle některých informací CVC postoupila tuto možnost a podíl měla koupit Barclays.

Graf představuje celou strukturu formule 1, nezahrnuje však minoritní vlastníky.

Organizace Formula One Group může působit trochu divoce, ale orientace v ní by měla být snazší, vezmeme-li v potaz následující opakující se statutární pojmenování.

Topcos: Holdingové společnosti. Beta značí inzerci na okruzích a záležitosti spojené s pohostinstvím. Alfa a Delta se vztahují k celé skupině.
Společnosti D: D1, D2 a D3 jsou společnosti, kterým byl odpuštěn dluh, aby financovaly koupi Formula One Group společností CVC.
Společnosti Prema: Prostředníci společnosti CVC, kteří jsou hlavním aktivem původní Formula One Group a Allsportu.

Funkce jednotlivých společností:

Allsport Management (Švýcarsko): Má na starosti a komercializuje společné vybavení pohostinství a Paddock klubu F1. Je mu od Formula One Group povoleno využívat inzerci z okruhů a sponzoring závodů - což je obchod vedený Allsoppem Parkerem & Marshem.
Allsopp Parker & Marsh (Irsko): Řídící pobočka společnosti Allsopp Parker & Marsh, která má na starosti inzerci na okruzích a práva na sponzorování závodů pod licencí Formula One Administration.
Alpha D2 (Velká Británie): Dlužná společnost. Bylo jí v listopadu 2006 půjčeno 2.9 miliard $, aby zaplatila předchozí půjčku 865 milionů $ poskytnutou bankou Royal Bank of Scotland (RBS), která byla použita dceřinou společností Alpha Prema ke koupi SLECu.
Alpha Prema (Velká Británie): Investiční prostředník CVC, který získal SLEC.
Alpha Topco (Jersey): Holdingová společnost Formula One Group vytvořená k akvizici společností CVC.
APM Sport (Irsko): Podepisuje smlouvy s okruhy, které mu předávají jejich inzerci na trati, titulární sponzorství, pohostinství, prodej a výstavy, oficiální program a práva obchodovat během závodu.
Beta Holdings (Velká Británie): Dlužná společnost. Byla zahrnuta v 2.9miliardové půjčce k financování své předchozí půjčky 305 milionů $, kterou byly získány jak Allsport, tak APM.
Beta Prema (Velká Británie): 100% vlastník Allsportu, který ručil bance RBS.
Delta Topco (Jersey): Nová holdingová společnost Formula One Group založená na základě 2.9miliardové půjčky. Investory představují fondy CVC, JP Morgan Whitefriars Inc a Lehman Commercial Paper Inc.
Formula One Administration (Velká Británie): Vlastník komerčních práv formule 1 a příjemce značné části příjmů Formula One Group.
Formula One Asset Management (Velká Británie): Držitel práv formule 1 na 100 let, jejichž platnost začne v roce 2011.
Formula One Licensing B.V. (Nizozemí): Divize duševního vlastnictví Formula One Group a vlastník registrace obchodní značky Formula One Group.
Formula One Management (Velká Británie): Vlastník komerčních práv formule 1 v čele s Formula One Administration.
Mirren Holdings (Bahamy): Společnost, která vlastní Formula1.com a která byla získána společností Formula One Management za 8.5 milionu $ v roce 2002.
SLEC (Jersey): Základní holdingová společnost Formula One Group před tím, než ji získala CVC.
Petara (Jersey): Společnost, které Bernie Ecclestone převedl 6. února 1996 celý svůj podíl kapitálu Formula One Managementu.
Speed Investments (Jersey): Společnost, která drží akcie SLECu většinových vlastníků Formula One Group v čele s CVC. (Nejenom o Speed Investments jste se mohli dočíst něco informací v článku Ve vlastnictví komerčních práv žádné změny.)