Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rahal vzdává poctu Danu Gurneyovi

Rahal vzdává poctu Danu Gurneyovi

Pilotem týmu RLR bude v Indy zřejmě Oriol Servia

Po zimní sezóně plné nejistot, které byly vystřídány rozhodnutím neúčastnit se letošní sezóny IndyCar Series se včera v paddocku v Indianapolis objevil tým Bobbyho Rahala. Ještě větším překvapením bylo, když technici stáje vytáhli na světlo Dallaru v nádherném retro modrobílém zbarvení, které připomíná vozy Eagle Dana Gurneye z šedesátých let a kterým se Bobby Rahal rozhodl vzdát poctu této legendě americké závodní scény.

Pilotem vozu, který na sebe včera  v Indy přitáhnul hodně pozornosti, bude se vší pravděpodobností Španěl Oriol Servia, jenž vzhledem ke své rychlosti a zároveň schopnosti dovézt vůz zpravidla až do cíle závodu je pro Rahala, který letošní start v Indy bude zřejmě financovat z vlastní kapsy, tou nejlepší možnou volbou.

Kromě úspěchů, kterých Dan Gurney dosáhnul coby jezdec, majitel stáje a konstruktér, je jeho jméno za oceánem spojeno s vytvořením dokumentu, slavného "white paper", jehož myšlenky daly vzniknout sérii CART na konci sedmdesátých let. Paradoxně to byl právě Rahal, který zatloukl jeden z posledních hřebíků do rakve CART, když těsně před začátkem sezóny 2004 provedl pod finančním tlakem Hondy svůj přestup z CART do IRL.

Vzhledem k tomu, že se Rahal dal v soukromí slyšet, že tohoto činu s odstupem času lituje, je uvedení vozu v Gurneyho barvách do hájemství Tonyho George možno dát ještě jiný význam. Ale to už zůstane pravděpodobně navždy jen čirou spekulací.