Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Čtyřikrát zpomalený závod přinesl double Red Bullu

Čtyřikrát zpomalený závod přinesl double Red Bullu

Velká cena Monaka - závod

Mark Webber dominantním způsobem opanoval letoší Velkou cenu Monaka, když si pohlídal všechny důležité momenty - start, zastávku v boxech a i všechny čtyři restarty. Tým Red Bull se navíc díky druhé příčce Sebastiana Vettela může radovat z doublu. Stupně vítězů doplnil Robert Kubica.

Australan měl před sebou dlouhý a náročný úkol, využít pole position a udržet první místo po celých 78 kol. A to se mu také povedlo, zvládl totiž všechny klíčové momenty.

Na startu byl jeho hrozbou Robert Kubica, jenže ten se před Webbera dostat nedokázal, naopak se stal kořistí Sebastiana Vettela, který se posunul za záda svého týmového kolegy.

Webber okamžitě nasadil k trháku a řadou rychlých kol dokazoval, že tentokrát je pánem Monaka on. Svou pozici musel ale ještě čtyřikrát obhajovat, právě tolikrát totiž na trať v dnešním závodě vyjel safety car. Jenže Webber se ani jednou nenechal nikým ohrozit a zapsal se do velmi lukrativní statistiky - mezi vítěze Velké ceny Monaka.

Sebastian Vettel podtrhl úspěch týmu Red Bull, když proťal cílovou pásku na druhé pozici. Základ k tomuto výsledku položil na startu, když dokázal zdolat Roberta Kubicu startujícího z první řady.

Robert Kubica se ale celý závod Vettela držel a čekal na jakoukoliv příležitost, která by mu umožnila posun vpřed. Čekal ale marně, v cíli mu tak patřilo třetí místo. I to je ale úspěchem, neboť jak Polák před závodem řekl, umístění na stupních vítězů je zde víc, než tým Renault čekal.

Závod čtyřikrát paralyzoval safety car. Poprvé se tak stalo hned na konci prvního kola, když v tunelu havaroval Nico Hülkenberg. Němec se v soubojích dostal do špinavé stopy a jeho williams si to namířil přímo do betonové zdi.

Během první fáze za safety carem vyhasly naděje také pro Jensona Buttona, který ve třetím kole zastavil za první zatáčkou s kouřícím vozem. Na vině byla porucha chladicího systému.

Podruhé musel zpomalovací vůz na trať kvůli týmovému kolegovi Hülkenberga, Rubensi Barrichellovi. Brazilec se ve stoupání ke Casinu roztočil, když došlo k selhání v oblasti levého zadního kola, a otřískal svůj williams o svodidla.

Třetí výjezd safety caru si vynutil stav trati, ve třetí zatáčce se totiž uvolnil jeden z krytů kanálu. Závada byla ale rychle odstraněna a mohlo se pokračovat dál.

Naposledy musel Bernd Mayländer zasahovat krátce před cílem. Jarno Trulli totiž nezvládl svůj útok na Karuna Chandhoka, došlo ke kontaktu a Ital v mžiku šplhal po voze svého soupeře. Obě auta zůstala vzájemně zaklíněna v zatáčce La Rascasse.

Závod byl naposledy restartován jen pro sprint skrze poslední zatáčku do cíle, přičemž letos je možné předjíždět už od boxové čáry. Toho využil Michael Schumacher, který překvapil Fernanda Alonsa a ještě vydělal jednu pozici.

Pod stupni vítězů dojel Felipe Massa, který dnes držel výše vlajku Ferrari. Jeho týmový kolega Fernando Alonso má za sebou ale skvělý výkon. Po včerejší havárii totiž musel startovat z boxů. Ferrari ale udělalo dobrý strategický tah, když jej hned během první fáze za safety carem povolalo do boxů na výměnu pneumatik.

Alonso se pak probil přes jezdce nových týmů a když ostatní začli mířit do boxů, posouval se polem vpřed. Brzy se dostal do první desítky a dlouho jezdil šestý. Kaňku na jeho postupu vpřed udělal Alonsovi v poslední zatáčce Michael Schumacher, který jej překvapil a předjel.

Alonso tedy dojel sedmý, Michael Schumacher vybojoval šesté místo, pátý skončil Lewis Hamilton, jediný mclaren v cíli. Nico Rosberg dojel s druhým mercedesem osmý.

Poslední dvě bodované pozice obsadili piloti Force Indie, Adrian Sutil a Vitantonio Liuzzi.

Závod dojeli ještě jezdci Toro Rosso, Sebastien Buemi a Jaime Alguersuari. Klasifikován byl i Vitalij Petrov, ten ale odstoupil čtyři kola před cílem kvůli technické závadě.

Polovina pole ale cíl vůbec neviděla. Odstoupili oba jezdci Williamsu, Sauberu, Jenson Button a všichni piloti nových týmů, tedy lotusy, hrty a virginy.

Mark Webber se druhým vítězstvím v řadě za sebou posunul do čela průběžného pořadí šampionátu, na svém kontě má 78 bodů. Stejně je na tom ale jeho týmový kolega Sebastian Vettel, který má ale o jedno vítězství méně.

Fernando Alonso je třetí se ztrátou pěti bodů, Jenson Button se kvůli odstoupení propadl na čtvrtou pozici.

Pohár konstruktérů nyní díky monackému dvojitému vítězství vede Red Bull, který má 156 bodů. Ferrari přeskočilo McLaren, ale stále je na druhém místě, zatímco McLaren se propadl na třetí pozici. Jeho ztráta ale není veliká.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 M.Webber  Red Bull
1:50:13.355 
2. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 0.448 
3. 
 R.Kubica  Renault
+ 1.675 
4. 
 F.Massa  Ferrari
+ 2.666 
5. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 4.363 
6. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 5.712 
7. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 6.341 
8. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 6.651 
9. 
 A.Sutil  Force India
+ 6.970 
10. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 7.305 
11. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 8.199 
12. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 9.135 
13. 
 V.Petrov  Renault
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 K.Chandhok  HRT
71 
NC
 J.Trulli  Lotus
71 
NC
 H.Kovalainen  Lotus
59 
NC
 B.Senna  HRT
59 
NC
 R.Barrichello  Williams
28 
NC
 K.Kobajaši  Sauber
27 
NC
 L.di Grassi  Virgin
26 
NC
 T.Glock  Virgin
23 
NC
 P.de la Rosa  Sauber
22 
NC
 J.Button  McLaren
NC
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 6. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 M.Webber  Red Bull
78 
2. 
 S.Vettel  Red Bull
78 
3. 
 F.Alonso  Ferrari
73 
4. 
 J.Button  McLaren
70 
5. 
 F.Massa  Ferrari
61 
6. 
 L.Hamilton  McLaren
59 
7. 
 R.Kubica  Renault
59 
8. 
 N.Rosberg  Mercedes
54 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
30 
10. 
 A.Sutil  Force India
18 
11. 
 V.Liuzzi  Force India
12. 
 R.Barrichello  Williams
13. 
 V.Petrov  Renault
14. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
15. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 6. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Red Bull  M.Webber, S.Vettel
156 
2. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
134 
3. 
 McLaren  J.Button, L.Hamilton
129 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
84 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
65 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
27 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
8. 
 Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi