Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dokáže Enge navázat na Janiše aneb všichni "povinně" do Brna

Dokáže Enge navázat na Janiše aneb všichni "povinně" do Brna

Další díl rubriky Po startu i za cílem Martina Straky.

Vzpomínáte na tu krásu? Myslím rok 2006 a závod FIA Grand Turismo v Brně. Jarek Janiš s německým střídačem Saschou Bertem tenkrát slavně zvítězili.

Jejich Saleen S7R týmu Zakspeed byl stejně jako po celou sezonu ve výtečné formě a olomoucký rodák s ním dosáhl jednoho ze svých životních úspěchů. Pořád ho vidím v cíli v objetí s matkou Marií a bratrem Erikem…

Janišovci pojedou v Brně i o nastávajícím víkendu, ovšem v doprovodné kategorii Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Je to milé, ale hlavní pozornost domácích diváků bude patřit Tomáši Engemu, jejich kolegovi z manažerského hájemství Antonína Charouze.

"Engoš" má letos hlavní angažmá v týmu Young Driver Aston Martin Racing, takže s kolegou a kamarádem Darrenem Turnerem budou i v Brně. No a jsou mezi největšími favority. A nehádejte se se mnou, prosím. Už minulý závod, slavné Tourist Trophy v Silverstone, tandem ovládl. Podivnou diskvalifikaci kvůli 0,8mm rozdílu na fošně pod autem nebudu radši komentovat…

…protože raději budu věřit v sílu obou pilotů i jejich astonu. Vzpomínám nejen na triumf Jarka Janiše před čtyřmi lety, ale také na první gétéčka v Brně. To byl rok 2000 a lilo tak, že závod se musel rozjíždět za pace carem. Nebo sezonu poté, to měly premiéru auta Coca-Cola Porsche od Igora Salaquardy a Tomáš Enge jel s jedním z nich skvěle.

V sezoně 2002 byl nejblíž vítězství – absolutnímu i v hlavní třídě. Jel v týmu BMS Scuderia Italia, pro Ferrari 550 Maranello získal pole position a respektovaný novinář Norbert Ockenga v Motorsport Aktuellu napsal, že Enge je prvním pilotem, který v tomto autě našel jeho potenciál.

Chybné zajetí do boxů a následný nezaviněný smyk na oleji znamenal konec nadějím Tomáše i jeho střídačů Andrey Picciniho a Jean-Denise Deletraze. Nyní má liberecký rodák a stále nejúspěšnější český okruhový závodník šanci dosáhnout toho, co mu před osmi lety uniklo a zároveň se "brněnsky" vyrovnat Jarku Janišovi. A co víc, gétéčka se stala mistrovstvím světa, takže závodnický všeuměl by mohl být – už zase – v něčem první.

Přijeďte do Brna.

Tomáš si vaši přízeň zaslouží. Stejně jako Janišovci s Petrem Charouzem a Janem Urbanem v "lambech" či Martin Matzke v ME GT3 s krásným BMW Alpina…

Včera jsem si zašel vyfotit Radůzu, kterou mám tuze rád už od prvního setkání před Suzanne Vega kdysi v pravěku v Lucerně, dnes "pokropím" KISSáky, kteří budou zase asi obrazově poutavá show a pak už "gétečkové roaaaarrrrrin" v Brně!
Nashle tam.

Jarek Janiš
Jarek Janiš
Tomáš Enge
Tomáš Enge
Tomáš Enge
Tomáš Enge