Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

HRT nesmí do VC Austrálie startovat

HRT nesmí do VC Austrálie startovat

Jezdci týmu se nekvalifikovali, FIA žádost o výjimku zamítla.

Piloti týmu HRT nebudou připuštěni na start zítřejší Velké ceny Austrálie, ani jeden se totiž do závodu nekvalifikoval a FIA zamítla žádost týmu o udělení výjimky.

Pedro de la Rosa a Narajn Kartykejan v první části kvalifikace nezajeli dost dobrý čas na to, aby splnili pravidlo 107%. Španělský tým sice zažádal o povolení startovat, sportovní komisaři jej však udělit odmítli.

"Sportovní komisaři se po prozkoumání všech relevantních materiálů v souvislosti s Článkem 36.1 Sportovních regulí FIA Formule 1 rozhodli nepovolit ani jednomu z vozů startovat do závodu," uvádí se v prohlášení FIA.

HRT tak již podruhé za sebou nebude moci odstartovat do úvodního podniku sezóny, Velké ceny Austrálie. Také loni se totiž Kartykejan spolu s tehdejším týmovým kolegou Vitantoniem Liuzzim nekvalifikoval.

Kartykejan si postěžoval, že velkou nevýhodou v dnešních bojích s časem byl nefunkční systém DRS.

"Nefungovalo mi DRS a měl jsem problémy s posilovačem řízení, takže jsme se v klidu mohli kvalifikovat," řekl Ind v rozhovoru pro Autosport.

"DRS samo o sobě přidá tak devět desetin a posilovač řízení v podstatě jako by tam nebyl, bylo téměř nemožné vůz řídit. Myslím, že potíž je v tom, že se hydraulika tolik zahřívá a viskozita kapaliny je nižší."

Kartykejan však přiznal, že nečeká, že by měla být situace za týden v Malajsii lepší, tým už by však měl být úspěšnější ve třetím závodě sezóny v Číně.

"V Malajsii to bude sakra těžké. Bude tam daleko větší horko a my už teď máme problémy s chlazením, takže to bude velice těžké. Nechceme se shazovat, ale bude to těžké.

S HRT jsem měl z nového vozu falešný pocit. Samozřejmě jsem věděl, že budou problémy, ale myslel jsem si, že se dokážeme kvalifikovat, ale hodně jsem se spletl.

Nevidím to jako dlouhodobý problém, ale nepřekvapilo by mě, kdyby byla v Malajsii situace stejná. V situaci, jako je tato, jsou závody týden po sobě prakticky nemožné, máme pár malých řešení, ale zapracovat na hydraulice, to je obrovský úkol. To nepůjde přes noc. Do Číny už by to mělo být v pohodě, relativně."