Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lauda: Dominance není chybou Mercedesu

Lauda: Dominance není chybou Mercedesu

Stříbrné vozy nezpomalí jenom kvůli lepší show.

Mercedes nemá důvod omlouvat se za své dominantní výkony, připomněl Niki Lauda, nevýkonný ředitel Mercedesu. Stříbrné šípy vyhrály 22 z 26 závodů nové éry Formule 1, která začala přechodem na efektivnější turbomotory se složitějšími hybridními technologiemi. Tato náhlá změna nejvíc překáží Red Bullu, na začátku sezóny žádal dorovnání výkonů motorů a teď zase tvrdí, že Renault by mohl kvůli špatným výsledkům i úplně zrušit svůj program účasti v F1.

"Kluci, nejsem tady na to, abych se staral o vaši politiku. Spolu s Totem (Wolffem) se staráme pouze o profesionální vedení našeho týmu," řekl Lauda. "Chceme vyhrát každý zatracený závod. Proto jsem tady a o ostatní se nestarám."

Sport chce dát soupeřům Mercedesu více možností dohnat jeho náskok a velkým ústupkem je možnost utrácet vývojové žetony a měnit motor i během sezóny. Ať už toto pravidlo zůstane stejné, nebo se pohonné jednotky opět budou muset homologovat koncem února, výrobci by měly podle pravidel dostat méně žetonů než loni a některé oblasti vývoje by měly být zcela zapečetěny na několik příštích let. Kromě toho se řeší návrhy, jak zpopularizovat sport a získat vyšší sledovanost a jedním z problémů mají být i tišší turbo motory. Lauda však v nižší hlučnosti problém nevidí.

"Podívejte se na Kanaďany - o 12 procent vyšší návštěva a někdo tvrdí, že bez hluku je to nuda. Tak to jsou pak Kanaďané blázni a v rakouské televizi jsem Rakušanům řekl, aby byli stejní blázni jako Kanaďané a přišli do Spielbergu," pozval Lauda své rodáky na blížící se Velkou cenu Rakouska.