Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

DTM 2016 – Stoleté BMW po infúzi

DTM 2016 – Stoleté BMW po infúzi

Komplexní profil účastníků.

Už jen oznámení návratu BMW do DTM tehdy zvledlo prestiž šampionátu o třídu výše a po útoku, jakým automobilka německou sérii vzala (zisk všech tří titulů v prvním roce po comebacku), byla pohádka završena a mise, poněkud předčasně, splněna.

A ačkoliv strojům z Mnichova poněkud dochází dech, osud značce v příhodných momentech přál. Nabízí se tedy otázka, zda BMW oslaví 100 let od svého založení dalším titulem v DTM.

 

Technika


Letošní sezona bude tou poslední pro aktuální generaci vozů. Homologaci, která proběhla před dvěma lety, následovalo zmrazení vývoje a tedy velmi malá šance, jak v průběhu tříletého životního cyklu zvýšit výkonnost soutěžních strojů. Automobilky si tak musely vystačit pouze s kosmetickými úpravami a vyladěním nastavení vozů.

Úskalí pravidel, která měla za cíl snížit náklady, na sebe nenechala dlouho čekat. Zatímco BMW opanovalo se svým tehdy novým M4 šampionát roku 2014, sezona 2015 přinesla vystřízlivění. Potvrdily se hlasy některých jezdců, že mnichovskému výrobci se podařilo odemknout plný potenciál vozu již na počátku a následně už výkonnostní laťku nebylo kam zvedat.

Konkurentům se před loňským ročníkem podařilo z techniky vymáčknout ještě pár kapek, ale BMW už nemělo kde brát a od naprostého debaklu trojnásobné šampiony roku 2012 zachránil pouze systém dovažování, který si tím však podepsal svůj ortel.

Bylo zřejmé, že pro rok 2016 musí série přijmout jiná opatření, aby si udržela jednu ze svých dlouholetých deviz – těsně semknuté závodní pole. Po měsících vyjednávání tedy komise DTM rozhodla o tom, že

- základní hmotnost vozu BMW M4 DTM bude pro sezonu 2016 snížena o 7,5 kg oproti konkurenčnímu Audi RS5 DTM a Mercedesu C 63 DTM.

- zadní přítlačné křídlo vozu BMW M4 DTM bude rozšířeno o 50 mm.


Výše uvedená opatření byla přijata rozpačitě. Konkurenti se shodují, že zásah byl sice nutný, nicméně převažuje názor, že by bylo lepší, pokud by BMW dostalo možnost dodatečného vývoje vozu, jako tomu bylo v případě Mercedesu v roce 2014. Roli zde podle všeho opět hrály peníze – další vývoj vozu, jenž je na konci svého životního cyklu, by finančně nebyl příliš efektivní.

 

 

Sestava


V duchu fotbalového hesla "vítězná sestava se nemění" si BMW i do nové sezony ponechalo všechny své jezdce. A že to je vítězná sestava! Díky loňským triumfům Antónia Félixe da Costy a Toma Blomqvista se Mnichovští mohou pochlubit tím, že každý z jejich svěřenců už vyhrál minimálně jeden závod DTM. Takovou bilanci může konkurence pouze závidět.

Jediný Martin Tomczyk nedokázal skórovat za svého současného zaměstnavatele a vavříny má ještě z doby, kdy jezdil pro Audi. Chtělo by se říci, že držitel titulu z roku 2011 plní v posledních letech spíše roli magnetu na problémy a přízeň štěstěny mu nepřinesla ani dvojnásobná sedmička ve startovním čísle. Pro letošek tedy Tomczyk nastoupí s jubilejní stovkou na voze, jediným trojmístným číslem v poli.

Dalším novým impulzem v oblasti lidských zdrojů je pak změna týmů, kterou si přes zimu prošli tři jezdci. Timo Glock opustil tým MTEK a u RMG se znovu potká s Markem Wittmannem. Bývalého jezdce formule 1 nahradil Augusto Farfus, jehož místo v týmu RBM  zaujal Maxime Martin. Pouze u Schnitzerů, jediného ze čtyř týmů, zůstavají šítky nad garáží nezměněny.

Fanoušky však bude více zajímat, jak jezdce poznají na trati, protože také u barevných schémat vozů došlo k rotaci – ovšem nikoli v souladu s týmovými přestupy. Marco Wittmann vyměnil své hodinky za da Costovy energetické nápoje a portugalský jezdec bude letos krotit bývalou Blomqvistovu šelmu, zatímco Angličan se severskými kořeny uzavírá kruh převzetím Wittmannova auta.

 

č.
 Jezdec  Tým
 Vůz
11
 Marco Wittmann  BMW TEAM RMG
BMW M4 DTM
16
 Timo Glock  BMW TEAM RMG
BMW M4 DTM
7
 Bruno Spengler  BMW TEAM MTEK
BMW M4 DTM
18
 Augusto Farfus  BMW TEAM MTEK
BMW M4 DTM
31
 Tom Blomqvist  BMW TEAM RBM
BMW M4 DTM
36
 Maxime Martin  BMW TEAM RBM
BMW M4 DTM
13
 António Félix da Costa  BMW TEAM Schnitzer
BMW M4 DTM
100
 Martin Tomczyk  BMW TEAM Schnitzer
BMW M4 DTM

 

 

2016 s otazníkem?

BMW sice v loňském roce získalo titul mezi výrobci, jednalo se však o jeden z největších  paradoxů posledních let. Podstatnou část svých bodů posbírala automobilka v Zandvoortu a Oscherslebenu a to díky příznivé charakteristice tratí a především díky zátěži, kterou po předchozích slabých výsledcích mohla vyložit.

Navíc konkurence od Audi, která skončila druhá se ztrátou pouhých 7 bodů, přišla v rámci trestu za nesportovní chování o body ze Spielbergu a v závěru sezony si na Hockenheimringu nedokázala pohlídat svůj matchball.

Historie se však neptá a marketing mlčí. Lze tedy pouze spekulovat, zda bude infúze, které se nyní dostalo jejich vozu, představovat skutečnou kaňku na případných letošních úspěších BMW.