Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Představení šampionátu: Blancpain Endurance Cup

Představení šampionátu: Blancpain Endurance Cup

Souhrn informací a odkazů na jednom místě.

V současnosti nejprestižnější vytrvalostní série, v níž hrají hlavní roli gétéčka, vstupuje tento víkend již do své šesté sezony. V tomto článku budete seznámeni s důležitými informacemi věnovanými tomuto seriálu.

Posílení role zvýhodňovaného Blancpain GT Series (v textu tohoto článku se zvýrazněnou zkratkou) se promítlo do změny pojmenování ze Série na Pohár. V terminologii Řádu FIA mají oba druhy vícedílného seriálu stejnou váhu. Jelikož se druhá část s krátkými závody odlišuje od představovaného BEC, bude mít i nadále každá část samostatný článek shrnující základní informace.

Odkaz na tento článek bude v průběhu roku součástí klíčových příspěvků o seriálu BGTS na zdejším portálu. V případě změn informací dojde k úpravě se soupisem změn na konci článku. V některých případech mohou být zvýrazněny pro snadnější rozpoznání.

Obsah s aktivními odkazy na kapitoly

1. Základní popis
2.1. Pohled do historie
2.2. Držitelé titulů
2.3. Nejúspěšnější stáje
2.4. Tituly v BGTS
3. Pořadatelská organizace
4. Kalendář
5.1. Průběh závodního víkendu
5.2. Kategorie účastníků
5.3. Další změny v pravidlech
6. Přehled nasazených vozů a jejich zastoupení týmy
7. Seznam úspěšných jezdců
8.1. Užitečné odkazy
8.2. Doplňující články na Formule.cz
9. Rozsah informování na zdejším portálu
10. Konečné výsledky
11. Souhrn aktualizací

1. Základní popis

S nejkratší délkou závodu minimálně tři hodiny se Blancpain Endurance Cup řadí mezi vytrvalostní série. Putování po evropských okruzích umožňuje její mezinárodní status. Dědictvím po FIA GT Championship je pořádání prestižního 24 hodinového závodu ve Spa. Možnosti účastníků rozšiřuje bodováním do nadřazeného Blancpain GT Series.

Převažující technikou je pestré pole rozmanitých modelů a konstrukcí kategorie GT3 (případně s homologací G3 Belgického RACB). K zajištění vyrovnaných soubojů pomáhá propracovaný systém vyvážení výkonů anebo použití shodných produktů vybraného dodavatele pneumatik (Pirelli) a paliva (Total).

Prostor pro odlišnosti tří zúčastněných tříd zůstává při sestavení posádek. Na své si přijdou profesionální i amatérští piloti v samostatných kategoriích, které doplňuje třída smíšených posádek.

Sledování přímých přenosů závodů a jejich záznamů zajišťuje pořadatel na svých stránkách. Zde je také oficiální časomíra, která pomáhá divákům získat přehled o dění v závodě, jehož délka vytváří prostor pro uplatnění strategických dovedností účastníků.

2.1. Pohled do historie

Když se podařilo pořadatelům z SRO završit přeměnu FIA GT na profesionálněji zamýšlenou sérii krátkých závodů v podobě MS GT1, zvýšila se u stájí s vozy GT2 anebo GT3 poptávka po mezinárodní vytrvalostní sérii s účastí smíšených posádek.

Představy o podobě nové série byly odhaleny během víkendu s vrcholným závodem 24 hodin ve Spa v roce 2010. Tento podnik, který se měl stát součástí připravované série, svým složením naznačoval zájem účastníků.

Převaha stájí s vozy třídy GT3 anebo neochota partnerů z belgického autoklubu (RACB) potvrdit přítomnost vozů GT2 v poli vyústily v jediné zásadnější změny před oficiálním představením série v lednu 2011.

Svoji roli vůdčí kategorie začaly plnit GT3 dále dělené dle jezdeckého obsazení na profesionální a smíšené posádky. Ty byly doplněny skromnější účastí amatérských posádek ve starších vozidlech GT3, pohárových vozů Porsche anebo takřka civilních aut kategorie GT4. V pěti třídách se během pěti víkendů scházely více jak tři desítky účastníků. Závod ve Spa s účastí 62 vozů jakoby předznamenal zájem v následujícím ročníku.

Přestože se v následující sezóně našli zájemci pouze do tří tříd obsazených GT3 (ve Spa byla navíc možná účast pohárových vozů), na roštu se většinou objevilo více jak pět desítek vozidel. V Belgii se závodu zúčastnilo dokonce dosud nepřekonaných 66 aut. Součástí kalendáře bylo již šest podniků včetně 24 hodinového klání.

Zájem účastníků neutuchal ani v roce 2013, kdy během úvodního víkendu vzrostl počet startujících z 53 na 60 vozů. Šampionát měl znovu pouze pět podniků, závěrečný s dvojnásobnou délkou (resp. 1 000 km na Nürburgringu) časem stráveným v závodech vyrovnal předchozí ročník. Počet tříd zůstal zachován, nicméně díky změnám v amatérské kategorii došlo k nárůstu soutěžících na úkor třídy smíšených posádek.

Přestože následující rok došlo k poklesu počtu účastníků, i nadále se jednalo o mimořádně úspěšnou a kvalitní sérii. S výjimkou 24 hodin ve Spa se jejich počet pohyboval nad čtyřmi desítkami. Největší zájem byl opět o třídu smíšených sestav, následovali profesionálové a nejméně zaujala amatérská kategorie.

V pátém ročníku se počet startujících pohyboval okolo šesti desítek. Po dvou letech došlo ke změně místa druhého nejdelšího podniku, když 1 000 kilometrů dlouhý závod místo Nürburgringu hostil Paul Ricard. Nejvíce zájemců tentokráte lákala vrcholná třída profesionálů (22-29) v závěsu se smíšenými posádkami (18-24), amatérů se na dráze pohybovalo nejméně (10-15 vozů).

Od roku 2014 patří tento vytrvalostní šampionát spolu s krátkými závody v BSS stal jednou z částí v nově vytvořeném nástavbovém Blancpain GT Series. SRO se tak částečně podařilo naplnit myšlenky zveřejněné Stéphanem Ratelem ve Spa koncem července 2012. Pod označením Světové série GT se skrývalo bodování účastníků dvou časově odlišných šampionátů. Tuto náhradu za zrušené MS GT1 se v roce 2013 však nepodařilo uskutečnit.

2.2. Držitelé titulů

2015

 Třída  Jméno  Tým  Vůz
 PRO Cup   Katsumasa Chiyo  GT Academy  Nissan GT-R
  Wolfgang Reip
  Alex Buncombe
 PRO-AM Cup   Duncan Cameron  AF Corse  Ferrari 458
  Matt Griffin
 AM Cup   Ian Loggie  Parker Racing  Audi R8
  Julian Westwood

2014

 Třída  Jméno  Tým  Vůz
 PRO   Laurens Vanthoor  Belgian Audi Club  Audi R8
 PRO-AM   Andrea Rizzoli  Villorba Corse  Ferrari 458
  Stefano Gai
 Gent. Trophy   Peter Mann  AF Corse  Ferrari 458
  Francisco Guedes

2013

 Třída  Jméno  Tým  Vůz
 GT3 Pro   Maximilian Buhk  HTP Motorsport  Mercedes SLS
 GT3 Pro-Am   Lucas Ordonez  Nissan GT-R  GT Academy
 GT3 Gent.   Jean-L. Blanchemain  Sofrev ASP  Ferrari 458
  Jean-L. Beaubelique
  Patrice Goueslard

2012

 Třída  Jméno  Tým  Vůz
 GT3 Pro   Christopher Haase  Belgian Audi Club  Audi R8
  Stéphane Ortelli
  Christopher Mies
 GT3 Pro-Am   Louis Machiels  AF Corse  Ferrari 458
  Niek Hommerson
 GT3 Gent.   Robert Hissom  Sainteloc Racing  Audi R8
  Pierre Hirschi

2011

 Třída  Jméno  Tým  Vůz
 GT3 Pro   Greg Franchi  Belgian Audi Club  Audi R8
 GT3 Pro-Am   Louis Machiels  Vita4One  Ferrari 458
  Niek Hommerson
 GT3 Gent.   Georges Cabannes  Ruffier Racing  L. Gallardo
 GT3 CUP   Sergio Negroni  De Lorenzi Racing  Porsche 997
 GT4   Alex Buncombe  RJN Motorsport  Nissan 370Z
  Jordan Tresson
  James Ward

2.3. Nejúspěšnější stáje

 Rok  Třída  Tým  Vůz
 2015  PRO Cup   Belgian Audi Club  Audi R8
 PRO-AM Cup   AF Corse  Ferrari 458
 AM Cup   AKKA ASP  Ferrari 458
 2014  PRO   Belgian Audi Club  Audi R8
 PRO-AM   Villorba Corse  Ferrari 458
 Gent. Trophy   AF Corse  Ferrari 458
 2013  GT3 Pro   Marc VDS Racing  BMW Z4
 GT3 Pro-Am   GT Academy  Nissan GT-R
 GT3 Gentleman   Sofrev ASP  Ferrari 458
 2012  GT3 Pro   Belgian Audi Club  Audi R8
 GT3 Pro-Am   AF Corse  Ferrari 458
 GT3 Gentleman   Sainteloc Racing  Audi R8
 2011  GT3 Pro   Belgian Audi Club  Audi R8
 GT3 Pro-Am   Vita4One  Ferrari 458
 GT3 Gentleman   Ruffier Racing  L. Gallardo LP520
 GT4   RJN Motorsport  Nissan 370Z

2.4. Tituly v BGTS

Jezdci

 Rok  Jméno  Tým  Vůz
 2015  Robin Frijns  Belgian Audi Club Team WRT  Audi R8 LMS
 2014  Laurens Vanthoor  Belgian Audi Club Team WRT  Audi R8 LMS

Týmy

 Rok  Tým  Vůz
 2015  Belgian Audi Club Team WRT  Audi R8 LMS ultra
 2014  Belgian Audi Club Team WRT  Audi R8 LMS ultra

3. Pořadatelská organizace

Organizací této série se zabývá Stéphane Ratel Organisation (SRO). Jejím zakladatelem je Stéphane Ratel, který společnost založil 24. ledna 1995. Francouzský podnikatel tak navázal na předchozí zkušenosti s pohárovými závody vozů Venturi. V té době se rovněž podílel se svými společníky na pořádání mezinárodního mistrovství BPR Global GT Series.

Zájem o tuto sérii přilákal pozornost FIA, která se od roku 1997 chystala podílet na jejím chodu. Po rozkolu společníků v BPR se následně ujala organizace nového FIA GT Championship SRO. Z tohoto mezinárodního mistrovství se stal pilíř společnosti francouzského podnikatele, okolo nějž později začal Ratel v Evropě budovat strukturu národních šampionátů s vozy GT. Mnohdy byly závody gétéček doplněny rozmanitou nabídkou vlastních doprovodných sérií.

Mezitím se důležitým milníkem nejen v rozvoji Ratelova impéria od roku 2006 stává nově založená třída vozidel GT3. Původně evropská záležitost se rozšířila do celého světa. Během necelého desetiletí bylo schváleno 40 modelů od 21 výrobců.

Prestiž FIA GT vedla SRO k její přeměně na Světové mistrovství vozů GT1 pořádané od roku 2010. Finanční a později také organizační obtíže vedly k ukončení tohoto projektu po sezoně v roce 2012. Zároveň došlo k urychlení začínajících změn v příliš rozsáhlé nabídce francouzských pořadatelů. S nimi souvisí také změna obchodního modelu vedoucí k častějším prodejům licence na pořádání šampionátu anebo včlenění třídy do stávajícího mistrovství.

Další doplňující informace lze získat v článku věnovaném Stéphane Ratelovi a jeho aktivitám mimo SRO (Zde). Více o dvou desetiletích činnosti a přehledu pořádaných šampionátů naleznete v článku vydaném při loňském jubileu francouzské společnosti (Zde).

4. Kalendář

Kalendář, jenž byl odhalen během závěrečného podniku Blancpain Endurance Series na Nürburgringu 19. září 2015, představuje jedinou a platnou verzi. Nenachází se v něm nové okruhy ani výraznější změny termínů anebo formátů závodů. Poslední kolonka v s aktuální variantou kalendáře tabulce je určena na průběžné doplňování popisy závodů a jejich výsledků.

p.
 Datum  Stát  Okruh  Popis
 1.  23. - 24.04.2016   Itálie  Monza
 2.  14. - 15.05.2016   Velká Británie  Silverstone
 3.  24. - 25.06.2016   Francie  Paul Ricard
 4.  28. - 31.07.2016   Belgie  24 hodin ve Spa
 5.  17. - 18.09.2016   Německo  Nürburgring

Kalendář celého BGTS naleznete Zde.

5.1. Průběh závodního víkendu

Přestože je závod v Belgii součástí této série, vzhledem k jeho mimořádné délce se k němu vztahuje řada dodatečných postupů. Zvláštnostem 24 hodinového klání bude věnován samostatný článek před závodem. V této kapitole jsou pravidla platná pro tříhodinové a 1 000 kilometrů dlouhý závod.

Závodní víkend s dvoudenním formátem začíná v sobotu dvojicí tréninků, každý z nich trvá 90 minut.

Nedělní dopoledne je vyhrazeno kvalifikaci rozdělené na tři části. V ní má každý pilot posádky 15 minut, během nichž se může pokusit zajet své nejrychlejší kolo. Rošt je následně sestaven na základě nejlepšího času posádky. Dvoučlenné sestavy (pouze PRO-AM Cup a AM Cup) se neúčastní první části.

V neděli odpoledne nastává čas pro tři hodiny (nebo 1 000 kilometrů/6 hodin) trvající závod. Pilotem pro úvodní část závodu může být kterýkoliv člen posádky bez ohledu na čas dosažený v kvalifikaci. Odpočet začíná po protnutí startovní čáry na konci zahřívacího kola, po němž následuje letmý start.

Vozy musí během tříhodinových závodů minimálně dvakrát do boxů, ve Francii čtyřikrát. V nich probíhá povinně výměna jezdců (s výjimkou dvoučlenné posádky), pneumatik a doplnění paliva. Výjimkou francouzského závodu je možnost vynechat výměnu pilota anebo pneumatik.

Délka jednoho úseku (neboli stintu) může nyní trvat maximálně 65 minut. Tím došlo ke sjednocení s podmínkami při podniku 1 000 km na Paul Ricardu anebo 24 hodin ve Spa. Ve Francii může jediný pilot pobýt za volantem maximálně 130 minut, v případě dvoučlenné posádky se tato povinnost vztahuje na zkušenějšího pilota. Ve všech případech může dojít k prodloužení této doby o pět minut v případě neutralizace závodu anebo vyhlášení plné žluté na konci úseku. Dosavadní formulace stanovující minimální čas pro amatéry byla upravena na maximální dobu pro zkušenějšího jezdce, ale je přizpůsobena novým podmínkám.

Konec přichází po vypršení časového limitu a dokončení kola nejúspěšnějším vozem. V každé kategorii je body ohodnoceno deset nejlepších posádek (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). Při dvojnásobně dlouhém podniku ve Francii budou rozděleny následující bodové příděly: 33-24-19-15-12-9-6-4-2-1.

Bodové zisky v BGTS jsou přiděleny dle umístění v celkovém hodnocení všech klání BSC a BEC (včetně průběžného bodování po 6 a 12 hodinách ve Spa). Použitá bodová škála vychází dle příslušného druhu závodu. V tabulce, kde není brán ohled na zařazení účastníků do tříd, jsou všechny bodové zisky jezdců. Novinkou je doplňující klasifikace pro smíšené a amatérské posádky. U týmů jsou započítány pouze body nejlepšího vozidla.

Zisky jezdců jsou započítány všechny, u týmů pouze body nejlepšího vozidla.

5.2. Kategorie účastníků

Rozdělení účastníků do tříd probíhá pouze v závislosti na složení posádek.

V hlavní kategorii (nyní již bez označení PRO) se nebere ohled na rozdělení jezdců do kategorií dle výkonnosti. Je zde prostor pro profesionální jezdce mnohdy ověnčené vavříny z významných mezinárodních podniků.

Další třída PRO-AM Cup je určena smíšeným posádkám. Nejsilnější povolené kombinace jezdců představují sestavu platinového a dvou bronzových jezdců nebo dvou stříbrných s jedním bronzovým.

Pro amatérské jezdce je určena AM Cup, kdy je možné sestavit posádku pouze z držitelů bronzové licence.

Systém kategorizace jezdců platný od roku 2015 je blíže popsán Zde. SRO si vyhrazuje právo na možnou změnu zařazení pilota (především u amatérů) dle požadavků GT závodů. V tomto případě je ke kategorii u sledovaného jezdce doplněna hvězdička.

5.3. Další změny v pravidlech

V této kapitole budete seznámeni s dalšími výše neuvedenými důležitými změnami v předpisech. SRO letos dále rozvíjí snahy o vyrovnanější a ohleduplnější soupeření, v některých případech s možným vlivem na zvýšení bezpečnosti. Změny se dotkly také podmínek účasti výrobce.

Organizační náležitosti

Novinkou je požadavek na účast výrobce minimálně s dvěma vozy (z toho jeden v profesionální třídě) v celém seriálu, pomýšlí-li na souboje o čelní příčky v BGTS. Ke splnění podmínky nemusí tato vozidla být z jednoho týmu.

Sportovní náležitosti

Na přidělení jednoho bodu po kvalifikaci se mohou nyní těšit i ve vytrvalostní části nejrychlejší posádky z každé třídy.

Bezpečnost a chování pilotů

SRO letos posiluje systém zabývající se prohřešky jezdců, který nepotěší především chronické hříšníky. Dřívější napomenutí, která mohla vyústit v pokles o pět míst na roštu (za 3 napomenutí), deset míst (za 4) anebo průjezd boxy v následujícím podniku (5 varování) získávají nyní podobu bodového systému.

Jeden bod hrozí nejen za napomenutí jako dosud, ale také za trest průjezdu boxy, nižší překročení rychlosti v boxech (pravidla neuvádí ani její rozmezí) anebo za způsobení méně závažné kolize. Dva body jsou přidělení za trest Stop and Go anebo za rychlost v boxech a způsobení kolize. Tuto základní škálu však mohou komisaři při závažném provinění navýšit. Přidělení trestného bodu se týká jen viníka, nevztahuje se na případy trestu například kvůli provinění mechaniků v boxech při zastávce apod..

Stav bodového konta a následné tresty vychází z výše uvedených napomenutí. Po odpykání jsou z konta jezdce 3 body odečteny, zbývající počet se převádí do následujícího podniku. Další možností je absolvování víkendu bez přidělení trestných bodů, z konta pilota jsou poté odečteny dva body (dříve jedno napomenutí).

Častým důvodem pro výstrahy pilotů bylo nedodržování jízdy ve vymezeném prostoru dráhy. Nyní již nemusí komisaři tolerovat častá přejetí čáry a to i v případě, že tím pilot nezíská výhodu.

Test Seana Edwardse, který loni začal prověřovat znalosti pravidel nováčků v šampionátu s bronzovou a stříbrnou licencí, se nyní bude vztahovat na všechny účastníky seriálu. Ti jej absolvují před úvodním podnikem, případně jim jeho provedení mohou nařídit komisaři kdykoliv během víkendu.

Vyrovnání podmínek

Účastníci závodů se podrobí kontrole své hmotnosti. Minimální průměrná váha posádky je stanovena na 85 kilogramů včetně povinného vybavení. Bude-li tato hodnota nižší, bude do vozu umístěno závaží dorovnávající hmotnost do uvedeného limitu.

Proměnlivý systém vyvážení výkonnosti dle charakteru okruhu byl rozšířen o další kategorii, která dále dělí rychlé dráhy na dvě třídy. Zůstává kategorie A (s nízkým přítlakem, rychlé okruhy – např. Monza), novinkou je B (střední přítlak, rychlý – např. Paul Ricard). Třídy C (s vysokou úrovní, na středně rychlé okruhy; dříve B - přítlak) a D (střední přítlak, pomalé okruhy; C - trakce) zůstávají beze změn.

Na výtky týkající se nárůstu nákladů ve snaze zkrátit potřebný čas zastávky reaguje nové pravidlo s minimálním časem stráveným v boxech. Lišit se bude dle okruhu (respektive délky boxové uličky) a prováděných úkonů.

6. Přehled nasazených vozů a jejich zastoupení týmy

Tato kapitola je rozdělena na účastníky dle jejich zařazení do kategorií.

Následné další řazení je podle pořadí v abecedě u názvu výrobce. U jednotlivých modelů se nachází odkazy na bližší informace. Případná doplňující poznámka v závorce u typu vozu rozlišuje následující druhy dle podrobnosti informací.

Je-li v závorce samotný odkaz, jedná se stručný popis technických údajů anebo informace v době představení vozu.

Podrobnější informace pod označením Souboj výrobců poskytne odkaz na článek zveřejněný před sezonou MS GT1 v roce 2012. I přes mezisezónní úpravy některých modelů v minulosti se jedná o takřka shodná vozidla třídy GT3, která jsou pilířem této série.

Novější variantu obsáhlejšího popisu pouze závodní verze s uvedením roku vydání představuje označení Vládci asfaltu. Prozatím jediným zástupcem je pouze článek o Nissanu GT-R, jehož součástí je také odkaz k bližšímu popisu civilní verze.

Vzhledem k probíhající obměně vozového parku a prolínání starších a novějších modelů bude u označení vozidla uvedena dvoudílná zkratka vytvářející jedinečné označení. S těmito kódy se budete setkávat také v průběhu sezony, seznam bude na konci článku, v nichž bude použit.

Velké písmeno představuje jméno výrobce (i u víceslovných, např. Aston Martin), výjimkou budou úzce provázaní výrobci a úpravci (např. Mercedes-AMG). Malými písmeny (případně číslicemi) bude uvedeno typové označení, jenž může následovat velké písmeno u variací modelů (např. Gallardo Extenso, též R-EX).

Má-li tým svoji prezentaci na internetu, je v závorce uveden odkaz. Přednostně jsou uvedeny webové stránky, v některých případech se informace nachází pouze na sociální síti (označení FB, G+). Pokud je součástí odkazu poznámka servis, zobrazí se stránka týmu zajišťujícího provoz pro tyto zákazníky.

Startovní listinu mistrovství před úvodním závodem naleznete Zde.

PRO Cup

Audi R8 LMS (2. generace) Ar82 (Zde)

 Belgian Audi Club Team WRT (Zde)
 Phoenix Racing (Zde)
 Sainteloc Racing (Zde)
 ISR (Zde)  

Bentley Continental GT3 Bcon (Zde)

 Bentley Team M-Sport (Zde)

BMW M6 GT3 Bm6 (Zde)

 Rowe Racing (Zde)

Emil Frey Jaguar G3 Jef (Zde)

 Emil Frey Racing (Zde)

Ferrari 458 Italia GT3 F458 (Souboj výrobců: Zde)

 AF Corse (Zde)
 Rinaldi Racing (Zde)

Ferrari 488 GT3 F488

 AF Corse (Zde)

Lamborghini Huracán GT3 Lhur (Zde)

 Konrad Motorsport (Zde)
 GRT Grasser Racing Team (Zde)
 Attempto Racing (Zde)

McLaren 650S GT3 M650 (Zde)

 Garage 59 (Twitter Zde)

Mercedes-AMG GT3 MAgt (Zde)

 AMG – Team Black Falcon (Zde)
 HTP Motorsport (Zde)
 AKKA ASP (Zde)
 Zakspeed (Zde)
 SPS Automotive Performance (Zde)

Nissan GT-R Nismo GT3 Ngtr (Vládci asfaltu 2014: Zde)

 Nissan GT Academy Team RJN (Zde)
Úvodní podnik BSC (BGTS) v Misanu

Foto: Olivier Beroud/Vision Sport Agency

BMW M6 GT3 (Rowe Racing)

PRO-AM Cup

Aston Martin Vantage GT3 Avan (Zde)

 Oman Racing Team (servis Zde)

Audi R8 LMS (2. generace) Ar82 (Zde)

 Sainteloc Racing (Zde)
 ISR (Zde)  
 Car Collection Motorsport (Zde)

Bentley Continental GT3 Bcon (Zde)

 Team Parker Racing (Zde)

BMW M6 GT3 Bm6 (Zde)

 BMW Team Italia (servis: Zde)
 Boutsen Ginion Racing (Zde)

Ferrari 458 Italia GT3 F458 (Souboj výrobců: Zde)

 Black Pearl Racing (servis Zde)
 CMR by Sport Garage (FB Zde)

Ferrari 488 GT3 F488

 Kessel Racing (Zde)
 Scuderia Praha (Zde)
 AF Corse (Zde)
 Easy Race

Lamborghini Huracán GT3 Lhur (Zde)

 Ombra Racing (Zde)
 Antonelli Motorsport (Zde)
 Barwell Motorsport (Zde)
 Attempto Racing (Zde)

Mercedes-AMG GT3 MAgt (Zde)

 AMG – Team Black Falcon (Zde)
 AKKA ASP (Zde)

Nissan GT-R Nismo GT3 Ngtr (Vládci asfaltu 2014: Zde)

 Nissan GT Academy Team RJN (Zde)

Porsche 911 GT3 R P991 (Zde)

 IMSA Performance (Zde)
 Attempto Racing (Zde)
Úvodní podnik BSC (BGTS) v Misanu

Foto: Olivier Beroud/Vision Sport Agency

Ferrari 488 GT3 (Kessel Racing)

AM Cup

Bentley Continental GT3 Bcon (Zde)

 Team Parker Racing (Zde)

Ferrari 458 Italia GT3 F458 (Souboj výrobců: Zde)

 CMR by Sport Garage – též Classic & Modern Racing (FB Zde)
 AF Corse (Zde)
 Kessel Racing (Zde)

Ferrari 488 GT3 F488

 AF Corse (Zde)
 Rinaldi Racing (Zde)

Lamborghini Huracán GT3 Lhur (Zde)

 ARC Bratislava (Zde)

Mercedes-AMG GT3 MAgt (Zde)

 AKKA ASP (Zde)
 Sports & You (Zde)
Oficiální testy BGTS na okruhu Paul Ricard

Foto: Olivier Beroud/Vision Sport Agency

Lamborghini Huracán (ARC Bratislava)

7. Seznam úspěšných jezdců

Údaj v závorce je startovním číslem vozidla, v němž je jezdec uveden ve startovní listině před úvodním podnikem.

 Jméno  Úspěchy v závodech sportovních vozů
 Abril, Vincent (7)  mistr BSS 2015 (celkově)
 mistr BSS 2014 (Silver Cup)
 Armindo, Nicolas (10)  mistr LMS 2012 a 2011 (GTE Pro-Am)
 Babini, Fabio (19)  mistr LMS 2013 (třída GTC)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2001 (třída GT)
 Baumann, Dominik (84)  mistr ME GT3 2012
 Beaubelique, Jean-Luc (87)  mistr BES 2013 (Gentlemen)
 Bell, Rob (58)  mistr LMS 2008, 2007 (třída GT2)
 Bleekemolen, Jeroen (16)  mistr ALMS 2013 a 2010 (třída GTC)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2008 (třída LMP2)
 Bontempelli, Lorenzo (53)  mistr GT Open 2011 (třída GTS)
 Broniszewski, Michal (11)  mistr GT Open 2009 (třída GTS)
 Buhk, Maximilian (84)  mistr BSS 2015 (celkově)
 mistr BES 2013 (třída GT3 Pro)
 mistr ME GT3 2012
 Buncombe, Alex (23)  mistr BES 2015 (PRO)
 mistr BES 2011 (třída GT4)
 Cameron, Duncan (52)  mistr BES 2015 (Pro-Am)
 Fisichella, Giancarlo (53)  mistr LMS 2011 (GT2 Pro)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2014 (GTE-Pro)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2012 (GTE-Pro)
 Frijns, Robin (2)  mistr BGTS 2015
 Graf, Klaus (98)  mistr ALMS 2013 a 2012 (LMP1)
 Griffin, Matt (52)  mistr LMS 2013 (třída GTE)
 mistr BES 2015 (Pro-Am)
 Guedes, Francisco (51)  mistr BES 2014 (Gentlemen)
 Haase, Christopher (26)  mistr BES 2012 (GT3 Pro)
 mistr ME GT3 2009
 mistr ADAC GT 2007
 Kaffer, Pierre (4)  mistr GT Open 2010 (kategorie Super GT)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2009 (GT2)
 Keilwitz, Daniel (66)  mistr ADAC GT 2013
 mistr ME GT3 2010
 Kox, Peter (4)  vítěz 24 hodin Le Mans 2003 (kat. GTS)
 mistr ADAC GT Masters 2010
 Loggie, Ian (24)  mistr BES 2015 (AM Cup)
 Luhr, Lucas (98)  mistr MS GT1 2011
 mistr ALMS 2013, 2012 a 2008 (LMP1 i celk.)
 mistr ALMS 2006 (kategorie LMP2)
 mistr FIA GT 2004 (kategorie N-GT)
 mistr ALMS 2003 a 2002 (kategorie GT)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2003 a 2002 (GT)
 Lunardi, Dino (41)  mistr ELMS 2015 (třída GTC)
 mistr ADAC GT Masters 2011
 Machiels, Louis (100)  mistr BES 2012 a 2011 (GT3 Pro-Am)
 Mann, Peter (51)  mistr BES 2015 (AM Cup)
 vítěz 24 hodin v Le Mans 1993 (C1)
 Narrac, Raymond (76)  mistr LMS 2012 a 2011 (GTE-AM)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2013 (GTE-AM)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2007 (GT2)
 Ojjeh, Karim (12)  mistr LMS 2011 (kategorie LMP2)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2011 (LMP2)
 Ordóñez, Lucas (23)  mistr BES 2013 (GT3 PRO-AM)
 Ortelli, Stéphane (14)  mistr FIA GT Series 2013 (GT3 Pro)
 mistr BES 2012 (kategorie GT3 Pro)
 mistr LMS 2007 (kategorie GT1)
 mistr FIA GT 2002 a 2003 (N-GT)
 vítěz 24 hodin Le Mans 1998 (GT1 i celk.)
 Perera, Franck (74)  mistr LMS 2015 (třída GTC)
 Reip, Wolfgang (8)  mistr BES 2015 (PRO)
 Rizzoli, Andrea (11)  mistr ELMS 2015 (třída GTE)
 mistr BES 2014 (PRO-AM)
 Roda, Giorgio (15)  mistr GT Open 2014 (GTS)
 Simonsen, Andreas (57)  mistr FIA GT 2013 Series (Pro-Am)
 Smith, Guy (7)  mistr ALMS 2011 (LMP1 i celkově)
 vítěz 24 hodin Le Mans 2003 (LGTP i celk.)
 Vannelet, Gilles (87)  mistr ME GT3 2007
 Vanthoor, Laurens (1)  mistr BGTS 2014
 mistr BES 2014 (Pro)
 mistr FIA GT 2013 Series (GT3 Pro)
 Zampieri, Daniel (101)  mistr GT Open 2014 (celk. a Super GT)
 mistr GT Open 2012 (GTS)

8.1. Užitečné odkazy

Blancpain GT Series – oficiální komunikační kanály

Web  (Zde)
Stránky obsahující zpravodajství a souhrn informací o týmech, jezdcích, vozidlech anebo závodech. V pravé části úvodní stránky se nachází odkazy ke sledování přenosů závodů, časomíry a dalších informací k nejbližšímu podniku. Po zvolení sledování přenosů mohou být na začátku zobrazeny reklamy, většinou s možností jejich ukončení. Během přenosu vysílány nejsou.

Twitter  (Zde)
Mikroblog pořadatelů stojí za zmínku vzhledem ke zveřejňování aktualit z probíhajícího závodu. Doplňují je upozornění na články vydané na oficiálních stránkách série, blahopřání jezdcům spjatých se sérií a zajímavosti ze světa GT.

Facebook  (Zde)
Profil pro fanoušky na nejrozšířenější sociální síti.

You Tube  (Zde)
Úložiště nahrávek závodů a reportáží od roku 2012. Zkrácené sestřihy mají délku okolo padesáti minut.

Instagram  (Zde)
Galerie fotografií čtvercového formátu je souhrnem obrázků publikovaných na různých kanálech pořadatelů.

Oficiální aplikace   (Android Zde/iOS Zde)

Přístup k novinkám (včetně sdílení se sociálními sítěmi), veškerým informacím anebo fotografiím zveřejněných na portálu pořadatele. Kromě časomíry je možné sledovat také přenosy závodů, zde je upozornění s dostupností v závislosti na lokalitě.

Sestřih vytrvalostních závodů z roku 2015 (Zde), délka 10:41 – připomenutí loňských závodů.

Wikipedia  (Zde)

Ve známé encyklopedii lze nalézt stránku věnovanou nejen letošnímu ročníku. Za zmínku stojí aktualizované přehledné změny ve složení posádek anebo podrobné tabulky s klasifikací jezdců a týmů.

Formule  (Zde)

Přímý odkaz na část zdejšího portálu, kde jsou soustředěny pouze články věnované gétéčkům.

8.2. Doplňující články na Formule.cz

Grand magazín (poslední vydání Zde)

Zpravodajský souhrn poskytující přehled o dění v mezinárodních sériích určených gétéčkům. Naleznete zde zprávy, výsledky a upozornění na blížící se události z Blancpain GT Series a ADAC GT Masters. Jeho součástí jsou také informace o nových a vylepšených vozech, které se objevují v závodech uvedených mistrovství.

Zatímco příležitostným fanouškům GT závodů prostřednictvím Grand magazínu neuniknou významné události týkající se uvedených sérií, na své si přijdou i zapálení příznivci. Ti zde naleznou souhrn dostupných informací souvisejících s vybranými zprávami z oficiálních zdrojů anebo předních zahraničních portálů zabývajících se gétéčky.

Průvodce světem GT (Zde)

Článek věnovaný gétéčkům od počátků jejich vzniku. Zabývá se i různými variantami těchto vozidel anebo jejich sportovnímu využití.

Blancpain Endurance Series 2015 (Zde)

Souhrn informací o vytrvalostní sérii, který je věnován minulému ročníku.

9. Rozsah informování na zdejším portálu

Většina zpráv týkajících se dění v sérii (včetně připomenutí nejbližšího závodu) bude součástí zpravodajského souhrnu Grand magazín. Výsledky závodů budou vydány v samostatném článku ve den konání závodu anebo následující den.

Doplňkem budou aktuality v Barometru, který se nachází na hlavní stránce vpravo.

V případě účasti významnějších českých anebo slovenských zástupců mohou být zveřejňovány jejich tiskové zprávy.

10. Konečné výsledky

Klasifikace jezdců zahrnuje pořadí v první desítce v celkového hodnocení a PRO-AM Cup. Z třídy AM Cup je uvedeno pouze pořadí na stupních vítězů. Čeští a slovenští zástupci jsou zmíněni všichni bez ohledu na pořadí. Úplné hodnocení naleznete na stránkách série Zde (celkové hodnocení ), Zde (PRO-AM) a Zde (AM). Týmy jsou uvedeny všechny.

Hodnocení jezdců celkové klasifikace

V tomto hodnocení získávali body všichni účastníci, kteří se umístili do desátého místa. Tím mohli být oceněni i soutěžící z jiných tříd (PRO-AM, AM). Naopak účastnící mimo tyto kategorie na rozdíl od dřívějšího členění (s třídou PRO), již nezískali body pokud před nimi skončil někdo z výše zmíněných tříd.

 P.  Pilot  Tým  Body
 1.  Shane Van Gisbergen  Garage 59  68
 1.  Rob Bell  Garage 59  68
 1.  Côme Ledogar  Garage 59  68
 2.  Jazeman Jaafar  HTP Motorsport  67
 2.  Dominik Baumann  HTP Motorsport  67
 2.  Maximilian Buhk  HTP Motorsport  67
 3.  Maxime Soulet  M-Sport  59
 3.  Andy Soucek  M-Sport  59
 3.  Wolfgang Reip  M-Sport  59
 4.  Philipp Eng  Rowe Racing  56
 4.  Alexander Sims  Rowe Racing  56
 5.  Maxime Martin  Rowe Racing  55
 6.  Laurens Vanthoor  Belgian Audi Club  54
 7.  Mirko Bortolotti  Grasser Racing  49
 7.  Rolf Ineichen  Grasser Racing  49
 8.  Frederic Vervisch  Belgian Audi Club  45
 8.  Dries Vanthoor  Belgian Audi Club  45
 9.  Alex Buncombe  GT Academy  39
 9.  Lucas Ordonez  GT Academy  39
 9.  Mitsunori Takaboshi  GT Academy  39
 10.  Nico Müller  Belgian Audi Club  26
 37.  Filip Salaquarda  ISR Racing  7

Filip Salaquarda (č. 75, Audi) se zúčastnil celé sezony, body získal pouze v polovině (5.) 24 hodinového závodu a na jeho konci (9.). Ostatní zástupci v klasifikaci celkového hodnocení nezískali žádné body.

Z českých jezdců se jednalo o Jiřího Pisaříka (4 podniky, PAM č. 34, Scuderia Praha, Ferrari) a Josefa Krále (24 hodin ve Spa, PAM č. 34, Scuderia Praha, Ferrari). Ze slovenských o Miro Konopku (vše, AM č. 69, ARC Bratislava, Lamborghini) a Zdena Mikuláška (24 hodin ve Spa, AM č. 69, ARC Bratislava, Lamborghini).

Hodnocení týmů celkové klasifikace

V tomto hodnocení získávali body všichni účastníci, kteří se umístili do desátého místa. Tím mohli být oceněni i soutěžící z jiných tříd (PRO-AM, AM). Naopak účastnící mimo tyto kategorie byly na rozdíl od dřívějšího členění (s třídou PRO), již nezískali body pokud před nimi skončil někdo z výše zmíněných tříd.

Nasadil-li tým více jak jeden vůz, byly započítány výsledky nejvýše umístěného.

 P.  Tým  Vůz  Body
 1.  Garage 59  McLaren 650S GT3  71
 2.  M-Sport Bentley  Bentley Continental  71
 3.  Belgian Audi Club WRT  Audi R8 LMS  71
 4.  HTP Motorsport  Mercedes-AMG GT3  70
 5.  Rowe Racing  BMW M6 GT3  60
 6.  Grasser Racing Team  Lamborghini Huracán  58
 7.  Nissan GT Academy RJN  Nissan GT-R  39
 8.  Spirit of Race (AF Corse)  Ferrari 488  29
 9.  Team WRT  Audi R8 LMS  29
 10.  Sainteloc Junior Team  Audi R8 LMS  28
 11.  AKKA ASP  Mercedes-AMG GT3  19
 12.  Audi Sport Team Phoenix  Audi R8 LMS  18
 13.  Kessel Racing  Ferrari 488  16
 14.  ISR Racing  Audi R8 LMS  12
 15.  Rinaldi Racing  Ferrari 458  11
 16.  Emil Frey Racing  Emil Frey Jaguar G3  8
 17.  AF Corse  Ferrari 488  6
 18.  AMG - Team Black Falcon  Mercedes-AMG GT3  6
 19.  Attempto Racing  Lamborghini Huracán  5
 20.  Black Falcon  Mercedes-AMG GT3  3
 21.  Raymond Narac (IMSA)  Porsche 911 GT3R  2

Prvních bodů se český tým dočkal v 24hodinovém závodě v jeho polovině (5. místo č. 75, 6 bodů) a na jeho konci (9. místo č. 75, 4 body). Poslední dva body vybojoval opět vůz č. 75 v závěrečném podniku na Nürburgringu dokončením na 11. příčce.

Hodnocení jezdců PRO-Am

 P.  Pilot  Tým  Body
 1.  Michael Broniszewski  Kessel Racing  102
 1.  Alessandro Bonacini  Kessel Racing  102
 1.  Andrea Rizzoli  Kessel Racing  102
 2.  Philippe Giauque  ISR Racing  89
 2.  Henry Hassid  ISR Racing  89
 2.  Frank Perera  ISR Racing  89
 3.  Miguel Toril  Black Falcon  54
 3.  Oliver Morley  Black Falcon  54
 4.  Jonathan Adam  Oman Racing  53
 4.  Ahmad Al Harty  Oman Racing  53
 4.  Devon Modell  Oman Racing  53
 5.  Maro Engel  Black Falcon  52
 6.  Phil Keen  Barwell Motorsport  47
 7.  Daniele Perfetti  AKKA ASP  46
 7.  Laurent Cazenave  AKKA ASP  46
 7.  Michael Lyons  AKKA ASP  46
 8.  Matt Griffin  AF Corse  43
 8.  Duncan Cameron  AF Corse  43
 9.  Alexander Mattschull  Black Pearl  40
 9.  Stewe Parrow  Black Pearl  40
 10.  Daniel Keilwitz  Black Pearl  40
 29.  Jiří Pisařík  Scuderia Praha  14
 30.  Josef Král  Scuderia Praha  13

Jiří Písařík se zúčastnil prvních čtyř závodů, navzdory dobré výkonnosti doplácela posádka českého ferrari na účast v kolizích (Monza, Paul Ricard). Jeden bod vybojoval v druhém podniku v Silverstone, zbytek v 24 hodinovém závodě ve Spa. Zde spolu s dalším českým pilotem Josefem Králem bodovali v půlce závodu pátým místem ve třídě, další příděl následoval na konci závodu po dokončení na šesté pozici.

Hodnocení týmů PRO-Am

 P.  Tým  Vůz  Body
 1.  Kessel Racing  Ferrari 488  102
 2.  ISR Racing  Audi R8 LMS  89
 3.  AF Corse  Ferrari 488  63
 4.  Black Falcon  Mercedes-AMG GT3  56
 5.  Oman Racing Team  Aston Martin Vantage  53
 6.  Barwell Motorsport  Lamborghini Huracán  49
 7.  AKKA ASP  Mercedes-AMG GT3  46
 8.  Rinaldi Racing  Ferrari 458  40
 9.  Raymond Narac (IMSA)  Porsche 911 GT3R  29
 10.  Attempto Racing  Lamborghini Huracán  29
 11.  Ombra Racing  Lamborghini Huracán  24
 12.  Scuderia Praha  Ferrari 488  14
 13.  Parker Racing  Bentley Continental  9
 14.  Konrad Motorsport  Lamborghini Huracán  7
 15.  Nissan GT Academy RJN  Nissan GT-R  6
 16.  Boutsen Ginion  BMW M6 GT3  4
 17.  BMW Team Italia  BMW M6 GT3  3
 18.  Antonelli Motorsport  Lamborghini Huracán  2
 19.  Sainteloc Junior Team  Audi R8 LMS  1

Mezinárodní sestava českého týmu ISR bodovala ve všech podnicích. Největším úspěchem byla druhá příčka na konci 24 hodinového závodu, nejlepší pozice v jeho polovině doplněná sedmým místem po šesti hodinách. Dalšími pódiovými umístěními byla třetí místa v Silverstone a na Nürburgringu. Ani v dalších závodech si smíšená posádka nepočínala špatně, když skončila na čtvrtém místě v závodě 1 000 kilometrů na Paul Richardu a na pátém v Monze. Jeden bod následoval po nejrychlejším kvalifikačním kole ve Velké Británii.

Bodové zisky Scuderie Praha jsou shodné s příděly jejího českého zástupce Jiřího Písaříka. První bod v týmovém hodnocení byl připsán po druhém podniku v Silverstone, pět bodů po polovině 24 hodinového závodu (5.), osm bodů v závěru (6.).

Hodnocení jezdců Am Cup

 P.  Pilot  Tým  Body
 1.  Liam Talbot  Kessel Racing  96
 1.  Marco Zanuttini  Kessel Racing  96
 1.  Vadim Gitlin  Kessel Racing  96
 2.  Maurice Ricci  AKKA ASP  92
 2.  Jean-Luc Beaubelique  AKKA ASP  92
 2.  Gilles Vannelet  AKKA ASP  92
 3.  Pierre Ehret  Rinaldi  82
 4.  Miro Konopka  ARC Bratislava  63
 28.  Zdeno Mikuláško  ARC Bratislava  24

Kromě závěrečného podniku, kde byl Konopka sestřelen Stevensem při jízdě na startovní rošt, bodoval slovenský pilot ve všech podnicích. Nejcennější byla třetí místa v Monze a v Silverstone doplněná trojicí čtvrtých míst v průběhu 24 hodinového závodu. Na okruhu Paul Ricard dokončil na šestém místě ve třídě.

Bodové příděly Zdena Mikuláška, který se zúčastnil pouze 24 hodinového podniku, jsou shodné s Konopkou.

Hodnocení týmů Am Cup

 P.  Tým  Vůz  Body
 1.  Kessel Racing  Ferrari 458  98
 2.  AKKA ASP  Mercedes-AMG GT3  92
 3.  Rinaldi Racing  Ferrari 488  84
 4.  ARC Bratislava  Lamborghini Huracán  67
 5.  Spirit of Race (AF Corse)  Ferrari 458/488  65
 6.  Parker Racing  Bentley Continental  54
 7.  AF Corse  Ferrari 458/488  35
 8.  Classic &Modern Racing  Ferrari 458  30
 9.  Sainteloc Junior Team  Audi R8 LMS  18
 10.  Thomas Nicolle (CMR)  Ferrari 458  16
 11.  Sports & You  Mercedes-AMG GT3  6

Vyšší počet bodů v porovnání s příděly Konopky byl dosažen na okruhu Paul Richard a během prvního rozdělování bodů ve Spa. Na zbývajících přídělech se projevila účast druhého vozu jedné stáje před slovenským lamborghini.

Závěrečné hodnocení seriálu BGTS v klasifikaci jezdců i týmů naleznete Zde.

11. Souhrn aktualizací

29. září: doplnění konečných výsledků

10. října: doplnění odkazu na článek s klasifikací seriálu Blancpain GT Series