Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ricciardo o vlastnostech aeroscreenu

Ricciardo o vlastnostech aeroscreenu

S nečistotami nebude problém, zachrání životy.

Daniel Ricciardo už za chvíli vyrazí do prvního tréninku s kokpitem chráněným tzv. aeroscreenem, ochranným štítem z plexiskla, který má zvýšit bezpečnost jezdců F1. Jak to ale bude s nečistotami zachycenými na skle? Aerodynamický tvar brání použití stěrače, jaký mají například vozy LMP1.

"Už jsem se na to ptal," odpověděl včera Ricciardo. "Nejjednodušší pomůckou je strhávání fólií během zastávek v boxech, NASCAR má něco podobné. Také už existují různé přípravky, něco jako Rain-X, který používáme na průzory přileb. Špína pak jednoduše odpluje pryč, takže oleje a různé tekutiny by pak docela rychle zmizely. Některá krátkodobá řešení můžeme použít třeba zítra, pokud by bylo třeba," řekl Australan.

Jezdec Red Bullu už v monopostu s aeroscreenem seděl včera, byť jen v garáži.

"První dojmy byly dobré. Je to v jedné linii se zpětnými zrcátky, takže budeme vidět všechno tak, jako dosud. Vpředu není nic, co by zakrývalo výhled. Navrchu (plexiskla) je neprůhledná struktura, ale je dost vysoko na to, aby vůbec nezakrývala výhled. Ale jednoznačně to potřebujeme vyzkoušet na trati. Zatím to vypadá velmi dobře, naši lidé odvedli dobrou práci, ale musíme si ověřit, jak se to bude chovat ve vysoké rychlosti."

Ricciardo patří mezi jezdce, kteří upřednostňují bezpečnost před tradicí zcela nekrytých kokpitů.

"Bude to jiné, diváci jsou zvyklí vidět přilby. Ale dejte tomu šanci. Já to podporuji, protože to zlepší bezpečnost. Pokud to během 20 let zachrání alespoň 1 lidský život, tak je to dobrá věc. Musíme být otevření změnám. Lidé si na to časem zvyknou."