Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Grand magazín 7/2016 (6. – 12. května)

Grand magazín 7/2016 (6. – 12. května)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Krátce ze světa

7. května
Podnik Blancpain Sprint Cup na okruhu Brands Hatch se nesl v duchu oslav desátého výročí prvního víkendu vozů třídy GT3. Ve dnech 6. a 7. května 2006 se v nově založeném ME GT3 utkalo na okruhu v Silverstone 42 účastníků.

Nově založená doprovodná série tehdejší vlajkové lodi SRO, FIA GT Championship, se uskutečnila dle pravidel s možností výkonnostního vyrovnání vozů. Součástí byly také první zárodky kategorizace jezdců, která se v roce 2007 vyvinula v dodnes používané označení bronzových, stříbrných, zlatých a platinových jezdců.

Již v úvodním podniku byly k vidění vozy osmi značek: Ascari, Aston Martin, Corvette, Dodge, Ferrari, Maserati, Lamborghini a Porsche. Jejich vyrovnanost i v počátcích naznačovala umístění šesti různých modelů na prvních šesti místech v úvodní kvalifikaci v rozmezí jedné vteřiny. Historicky první souboj s časem vyhrál šampión FIA GT Klaus Ludwig (Callaway, Corvette).

Vyrovnanost pole se projevila i v premiérovém závodě, kde bylo k vidění mnoho soubojů plech na plech. Hvězdou závodu se stal Dán Allan Simonsen, který po dramatickém finiši dovezl Ferrari 430 týmu JMB k prvnímu triumfu.

Další informace nejen o úvodním podniku, ale také o uplynulém desetiletí naleznete v článku vydaném u příležitosti výročí představení GT3 v prosinci 2005 Zde. V kapitole Závěr naznačené vydání článků přibližujících vozidla třídy GT3 bylo z technických důvodů odloženo na období po skončení probíhající sezony seriálu BGTS.

11. května
Blancpain Endurance Cup je nyní součástí málo obvyklého projektu výměn továrních jezdců Corvette a Audi. Nápad vzešel z dlouholetého přátelství vedoucího oddělení motosportu Audi Dr. Wolfganga Ulricha a šéfa programu Corvette Racingu Douga Fehana

V Monze se v Audi R8 LMS týmu WRT objevil v prvním ze tří vystoupení Antonio Garcia (poté v Silverstone a na Paul Richardu). V 1 000 kilometrů dlouhém závodě ve Francii se objeví další zaměstnanec koncernu General Motors, Jan Magnussen. Dán se navíc objeví v jiném voze než jeho španělský kolega.

Na oplátku Audi poskytlo na závody 24 hodin v Daytoně a 12 hodin v Sebringu Mika Rockenfellera a Marcela Fässlera, kteří si vyzkoušeli Corvette C7.R třídy GTE.

Výsledkový servis

Blancpain Sprint Cup (2/5); BGTS (3/10), Brands Hatch

Do Velké Británie dorazilo celkem 37 účastníků. Většina se utkala v celkovém hodnocení (včetně pěti posádek v Silver cupu), pět vozů bylo obsazeno smíšenými posádkami a jeden amatérskou.

Kvalifikační závod

V kvalifikačním závodě zvolila většina účastníků opatrný přístup kvůli obavám z blízkého důležitějšího hlavního klání. Svoji roli sehrála i náročnost okruhu spolu se zdánlivě malými možnostmi k předjíždění. To neplatilo pro jízdu dvojice Soulet/Soucek z 24. příčky na konečnou desátou pozici.

O vítězi rozhodl mimořádně vyvedený start v podání mladého Szymkowiaka, při němž překonal v kvalifikaci nejrychlejšího Pereru z české stáje ISR. Výsledky a popis závodu naleznete Zde, sestřih Zde.

Hlavní závod

V hlavním klání se již většina jezdců osmělila a výsledkem byl o poznání dramatičtější závod. Průvodním jevem se staly také kolize s následným odstoupením anebo výjezd bezpečnostního vozidla.

Rozhodujícím momentem byla výrazně rychlejší zastávka týmu WRT, která poslala Miese střídajícího Ideho do vedení. V kvalifikačním závodě nejúspěšnější dvojice Schneider/Szymkowiak se musela spokojit s druhým místem.

Podrobnější informace a výsledky naleznete Zde, sestřih Zde.

Největší úspěch českých a slovenských barev zajistili zahraniční piloti v barvách týmu ISR. Dvojice Perera/Stockinger po vítězné kvalifikaci skončila druhá v kvalifikačním závodě a pátým místem završila hlavní závod. Druhé audi pražského týmu s dvojicí Salaquarda/Stippler se po startu z třetí desítky probojovalo v kvalifikačním závodě na 17. pozici. V hlavním závodě po kolizi Stipplera s Abrilem se dvacáté místo stalo maximem.

Pro slovenského jezdce Štefana Rosinu se stala osudová pozice shodná se startovním číslem jeho vozu (č. 16). Na tomto místě skončil v kvalifikaci a kvalifikačním závodě, v hlavním klání po penalizaci za rychlost v boxech si o příčku pohoršil. Více o vystoupení púchovského rodáka naleznete v této tiskové zprávě Zde.

Očekávané události

14. – 15. května - Blancpain Endurance (2/5); BGTS (4/10), Silverstone

K druhému podniku vytrvalostní části seriálu BGTS je přihlášeno 54 zájemců. V porovnání s úvodním závodem v italské Monze se z důvodu termínové kolize nedostaví mercedes týmu Zakspeed (celkové hodnocení, VLN) anebo ferrari posádky Cameron/Griffin (AF Corse, PAM, ELMS). Bez uvedení důvodu bude chybět lamborghini týmu Antonelli.

V hlavní kategorii se utká 25 vozů, dvě desítky vozidel jsou obsazeny smíšenými posádkami a devět amatérskými. Na roštu nebudou chybět ani dvě audi týmu ISR (PAM č. 74 a č. 75 v celkové klasifikaci, Salaquarda), ferrari týmu Scuderia Praha se smíšenou posádkou (č. 34, Pisařík) a amatérské lamborghini stáje ARC Bratislava (č. 69, Konopka).

V tabulce naleznete časy vysílání přímých přenosů na internetu. V tabulce je uvedena také část přenosu na televizi Digisport. Tento kanál následně odvysílá několikrát záznam celého závodu, poprvé v pondělí (2. program; 11,00 – 14,00). Eurosport odvysílá na svém prvním programu hodinu trvající sestřih v úterý 17. května v 21,00.

 Událost  Den  SRO  Digisport 4  Start
 Kvalifikace  Sobota  09,45–11,15
-
-
 Závod  Neděle  15,45–18,15  17,50–19,00
15,55

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

3. – 5. června - ADAC GT Masters (3/7), Lausitzring

12. – 13. června - LEGENDY (3. ročník), Praha

24. – 25. června - Blancpain Endurance (3/5); BGTS (5/10), Paul Ricard

Doplňující odkazy

 Popis
Odkaz
Grand magazín 6/2016 (22. dubna – 5. května)
Profil Blancpain Sprint Cup 2016
Profil ADAC GT Masters 2016
Profil Blancpain Endurance Cup 2016

Zdroj: SRO, Sportscar 365, Formule