Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Button: F1 potřebuje konkurenci pro Mercedes

Button: F1 potřebuje konkurenci pro Mercedes

McLaren snad příští rok dá divákům, co jim už dlouho chybí.

Asi už nikdo nevěří, že by po této sezoně mohl Pohár konstruktérů patřit někomu jinému než Mercedesu a titul mistra světa někomu jinému jako jezdci Mercedesu. Dominance továrního týmu německé automobilky trvá už třetí rok a Jenson Button je jedním ze zástupu jezdců doufajících, že rok 2017 tuto sérii ukončí.

"Momentálně to není náš boj. V naší momentální pozici nám může být jedno, kdo vyhrává nebo nevyhrává," řekl jezdec McLarenu. "Podle mě je ale důležité, aby se do boje o vítězství zapojily další týmy, protože mít tam neustále dva ty samé jezdce ve stejném voze není to, co sport potřebuje. Je třeba, aby se do boje zapojili další výrobci, další týmy.

Momentálně tomuto sportu nepomáháme, protože neodvádíme dost dobrou práci. Závod jako letos v Barceloně, kde nebyl Mercedes, každému se to velmi líbilo, protože o vítězství bojovaly čtyři vozy. To nám už tři roky chybí, proto doufám, že se to změní."

Naděje na rychlou změnu dávají především změny v technických pravidlech, která začnou platit před budoucí sezónou a týmy donutí postavit zcela nové vozy.

"Nevím říct, proč jsou tak dobří. Nevím. Kdybychom to věděli, byli bychom stejně dobří. Mají mnoho velmi talentovaných lidí a možná jim vyhovují stávající pravidla. Mohou být příští rok dohnáni ostatními? Možná. Asi ano, ale já si nemyslím, že jejich pohonná jednotka je mnohem lepší než má například Ferrari. Jednoduše mají velmi dobrý vůz. Celý jejich balík je fantastický a nemyslím si, že můžete ukázat prstem na motor a říci, že vyhrávají díky němu. Vždyť jsou tu další vozy se stejným motorem a nejsou zdaleka tak rychlé."

Na otázku, zda příští rok bude mezi soupeři Mercedesu i McLaren, Button odpověděl: "Je velmi těžké předpovědět, kdo bude kde. Jistě nebudu lhát, když řeknu, že tři v současnosti nejlepší týmy budou silné i příští rok. A snad i spojení McLaren Honda bude dost silné, aby jim bylo vyrovnaným soupeřem. Když vezmu v úvahu naše lidi a rychlost vývoje, tak ano, můžeme to dokázat.

Nevím, jak jsme na tom s vývojem vozu pro příští sezonu, ale vím, že v týmu máme velmi talentované lidi, kteří pro něj odvádějí velmi dobrou práci. Ale nevím, jak je na tom vůz pro příští sezónu."

Není vůbec jisté, že Button bude mít možnost nový vůz vyzkoušet, protože McLaren uvažuje o jeho nahrazení Stoffelem Vandoornem, 24letým úřadujícím šampionem GP2.