Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso: Dnes by to s Hamiltonem bylo úplně jiné

Alonso: Dnes by to s Hamiltonem bylo úplně jiné

S Vandoornem podobná situace nehrozí, není Brit.

Věrní fanoušci McLarenu jistě dosud nezapomněli na divokou sezonu 2007. Skandál s využíváním informací tajně přijímaných z tábora Ferrari a vyloučení týmu z Poháru konstruktérů šlo ruku v ruce s konfliktem mezi vedením týmu a Fernandem Alonsem, čehož součástí zase byla nezdravá rivalita mezi Alonsem a nováčkem jménem Lewis Hamilton. Oba měli na konci sezóny 109 bodů a Kimi Räikkönen z Ferrari získal titul díky 110 bodům. Španělský jezdec si je jistý, že dnes by už k takové situaci dojít nemohlo.

"Bylo by to jiné. Jsem vyspělejší, on je vyspělejší a také týmy jsou nyní, v určitém ohledu, připravené zvládat takové situace," řekl Alonso během rozhovoru pro ESPN. "Kdybychom měli opět být týmovými kolegy, bylo by to úplně jiné, protože jsme se za ta léta hodně naučili a oba jsme se velmi změnili. Už nemáme to… Řekněme, že nejsme pod takovým tlakem vyhrávat. Vzájemně se respektujeme a všichni respektují nás, takže bychom opět závodili naplno, ale respekt by byl na úplně jiné úrovni.

Opětovné spojení těchto jezdců do jednoho týmu by jistě vyvolalo vlnu zájmu, ale pouze pokud by jim tým dal vítězný stroj.

"Všem by se to velmi líbilo, ale pouze pokud by byl tým konkurenceschopný, protože jinak by to bylo stejné, jako nyní s Jensonem (Buttonem) a mnou. Máme silný tým a můžeme bojovat o mnoho důležitých věcí, ale bez konkurenceschopného vozu jsme tak trochu neviditelní. Přijedeme, odjezdíme a jede se domů a nikdo si ani nevšimne, zda jsme zajeli fantastické kvalifikační kolo, nebo udělali chybu a vypadli v Q1.

Letos jsme se dopustili pár chyb. Například v Baku jsme byli poměrně konkurenceschopní, ale uvízli jsme v provozu a kvalifikovali se na 14. a 15. místo. Všiml si toho někdo? Ne. Když nebojujete o titul, tak to nikoho nezajímá. Takže ano, fanoušci by jistě rádi viděli velká jména v boji o vítězství a další tituly, ale to zřejmě není možné, protože převaha jednoho týmu nad ostatními je v DNA tohoto sportu."

Alonso je připravený i na to, že příští rok jeho týmovým kolegou může být jezdec, o kterém McLaren hovoří jako o své budoucnosti. Velký rozdíl bude už v tom, že Vandoorne je Belgičan.

"V roce 2007 nastala velmi unikátní situace, protože Lewis byl pod ochranným křídlem McLarenu od velmi mladého věku, patřil do juniorského programu a byl velmi rychlý. Měli jsme velmi konkurenceschopný vůz a věděli jsme, že bojujeme o titul, co nikdo neočekával… a on je Brit. Stoffel není Brit. To je dostatečný rozdíl."