Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari může přijít o peníze pro privilegované týmy

Ferrari může přijít o peníze pro privilegované týmy

Liberty Media chce vyrovnanější soutěž.

Ferrari může přijít o obrovský finanční příspěvek, který mu do rozpočtu každý rok posílá samotná Formule 1. Netýká se to pouze týmu z Maranella, ale právě ten by na zamýšlenou změnu doplatil nejvíce. Peníze "za historický přínos", to je pro Ferrari přibližně 90 milionů amerických dolarů ročně, více než dvojnásobek toho, co od F1 celkově dostanou týmy jako Manor nebo Sauber.

Greg Maffei, výkonný ředitel Liberty, v rozhovoru pro Forbes prozradil, že v zrušení těchto speciálních plateb vidí způsob, jak jednoduše ozdravit prostředí F1. Když mezi velkými a malými týmy nebudou tak velké rozdíly, závody budou zajímavější, sport populárnější a týmy, včetně Ferrari, dostanou více od sponzorů.

"Jako Ferrari máte obrovský příjem od sponzorů, kteří platí přímo vám," řekl Maffei. "Čím lepší budou závody, tím více od sponzorů dostanete. Když si tedy představíme, že v příjmech týmů od nás jsou menší rozdíly a soutěž je spravedlivější, tak Ferrari může očekávat, že díky skvělé platformě se mu příjmy od sponzorů ještě zvýší. Takže pro ně to bude minus i plus."

Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren a Williams ale mají na extra platby nárok na základě smluv, které budou platit až do roku 2020. Liberty Media chce odkoupení většinového podílu v mateřské společnosti F1 dokončit již v nejbližších týdnech a v posledních dnech se začala zpochybňovat budoucnost Bernieho Ecclestona u kormidla.

Podle původního plánu by měl Liberty ještě alespoň tři roky po odkoupení společnosti pomáhat s dohadováním smluv se třetími stranami a nechat vybrané lidi, aby se od něj učili. Teď se ale mluví o tom, že už na začátku sezóny by mohl obchodní část jeho práce dělat Sean Bratches z ESPN a sportovní záležitosti by dostal na starost Ross Brawn.