Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pomohou Alonsovi Montoyovy rady?

Pomohou Alonsovi Montoyovy rady?

Málo místa po startu, ale i před ním.

Když se Fernando Alonso příští měsíc zúčastní závodu Indianapolis 500, setká se tam s Juanem Pablem Montoyou. Před více než 10 lety spolu sváděli boje jako jezdci Renaultu a McLarenu, Kolumbijec pak F1 náhle opustil a zbytek své kariéry věnuje závodění v USA. Na Alonsa se už těší.

"Když přijde Fernando, bude to skvělý den pro celý motorsport, nejen pro IndyCar. Myslím, že lidé budou mít obrovský zájem vidět Fernanda a mě a všechny ostatních v Indy," řekl 41 letý jezdec.

Alonso možná bude překvapený ještě před startem.

"Je tam kolem vás kopec lidí. Nepřekvapilo by mě, kdyby s tím měl problém, protože je to jiné než v F1, kde jezdí už tak dlouho. Začínali jsme tam ve stejném roce a on od té doby jezdí pouze tam, takže je tam už hodně dlouho. Zvykl si, že má svůj vlastní prostor a všichni ho respektují. Tady ne. Fanoušci, sponzoři, všichni přijdou a každý chce fotku a naším úkolem je potěšit je."

Montoya, který už Indianapolis 500 vyhrál dvakrát, Alonsovi vzkázal, na co se má při přípravě soustředit.

"Nejtěžší pro něj bude, že ještě nikdy nejel tak dlouhý závod s tolika vozy na trati. Bude muset pochopit zákonitosti provozu na trati. Ale pokud se bude během týdne svědomitě připravovat, zvládne to. Je opravdu dobrý jezdec a má dobré týmové kolegy. Už pár lidí takto nastoupilo do Indy a byli dobří. Není důvod, proč by nemohl odjet dobrý závod."

Dvojnásobný mistr světa se byl minulý víkend podívat na závod IndyCar v Alabamě a při té příležitosti si poprvé sedl za volant. S přípravou na Indy 500 ale začne až v špičkovém simulátoru McLarenu.

"Pokud by byl závod zítra, nebyl bych připravený, protože nic nevím," řekl Alonso. "Ale půjdu krok za krokem. Prvním krokem je být rychlý v simulátoru, druhým rychlý v kvalifikačních podmínkách a nakonec být rychlý, když je pohromadě mnoho vozů. V neděli 28. května by nikdo neměl být připravenější než já."

Na otázku, zda se těší na závodění s Montoyou, odpověděl: "Nejsem si jistý, zda bude jezdit vpředu!"

Dále už pokračoval v serióznějším tónu: "Bude to skvělé. V první řadě chci závodit s nejlepšími jezdci na světě a Juan Pablo je jeden z nejlepších jezdců na světe, jeden z nejtalentovanějších této éry. Přijít sem a závodit s takovými jezdci na velkém oválu bude pecka. Doufám, že se to rychle naučím. Často sleduji záznamy z kamery na jeho voze, protože si myslím, že je tu jedním z nejlepších. Těším se, až si s ním promluvím. Všechny rady budou vítány."