Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Grand magazín 9/2017 (2. – 8. června)

Grand magazín 9/2017 (2. – 8. června)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Krátce ze světa

6. června
Podle informací Autosportu dojde k ukončení sedm let trvajícího partnerství společnosti CRS GT Limited a automobilky McLaren. Přestože nedošlo ještě k oficiálnímu oznámení, minulý měsíc měly být podniknuty kroky k ukončení spolupráce. Výrobce se k tématu nevyjádřil a vedoucí CRS Andrew Kirkaldy byl touto zprávou překvapen.

Bývalá britská stáj zajišťuje úpravy mclarenů dle pravidel tříd GT3 a GT4. Ačkoliv sídlí v bývalých prostorách týmu McLaren z F1, není s výrobcem z Wokingu spojená majetkově. Předpokládá se, že si úpravy bude zajišťovat McLaren vlastními silami. Utlumení projektu s CRS bude spjato s životností typu 650S GT3.

McLaren MP4-12C a 650S

Foto: Tomáš Krejčík

Střídání stráží probíhalo v druhé polovině roku 2014. McLaren MP4-12C působící na okruzích od roku 2011 nahradil od roku 2015 novější typ 650S.

Výsledkový servis

Blancpain Sprint Cup (3/5); BGTS (5/10), Zolder

Třetí dějství krátkých závodů BGTS se tentokráte odehrávalo v Belgii. Sem zamířilo 33 účastníků (5 smíšených posádek, 28 v celkovém hodnocení včetně čtyř v Silver Cupu).

Start kvalifikačního závodu se nesl v letošním duchu kolizí, byť méně dramatických. Klíčovým okamžikem se stalo sevření třetího Stipplera zleva Bortolottim a zprava Ledogarem. Zatímco pro oba útočníky závod skončil, německý pilot pokračoval. Nejprve však musel do boxů na rychlou opravu pošramoceného vozu, poté byl ještě potrestán za špatnou pozici na startu.

Naštěstí z dvanáctého místa startující Salaquarda se dokázal úspěšněji proplést startovní vřavou. Navzdory lehkému kontaktu s kolegou se ocitl během následné neutralizace na pátém místě.

O vedení sváděly boje posádky Frijns/Leonard a Marciello/Meadows. Třetí Perera si musel kvůli předčasnému nastartování motoru odpykat trest. Salaquardův kolega Schmid posléze po neúspěšné snaze zdolat Winkelhocka protnul cílovou čáru na čtvrté pozici.

Podrobnější popis závodu a výsledky naleznete Zde.

V neděli přišel o nejlepší pozici na startu Leonard, zatímco Meadows ji získal díky předčasnému odstartování, Schmid následovaný Winkelhockem své pozice vybojovali v souladu s pravidly. Pilot českého audi až do zastávek vedl, v boxech však byli zdatnější belgičtí mechanici. Salaquarda místo dobývání první pozice musel brzy čelit tlaku Frijnse. O stříbro se navzdory komplikovanému startu po skončení neutralizace připravit nenechal.

Sestřih závodu je Zde. Výsledky a popis hlavního závodu naleznete Zde.

Tisková zpráva českého týmu ISR popisující průběh víkendu v Zolderu je Zde.

Očekávané události

9. – 11. června - ADAC GT Masters (3/7), Red Bull Ring

Jelikož nebyl naplněn zcela rošt, je zde příležitost pro občasné zájemce. Tu využije brněnský Šenkýř MS, jenž se do německého mistrovství vrací po roční odmlce. Tento víkend má sloužit jako zkouška na případnou celoroční účast v roce 2018.

Místo BMW Z4 GT3 používaného v roce 2015 je český tým vybaven současným výtvorem mnichovského výrobce, BMW M6 GT3. Za jeho volantem bude opět Jakub Knoll, jehož doplní Rakušan Michael Fischer.

Podpořit nejen českou stáj a jezdce, ale také Filipa Salaquardu bojujícího v barvách týmu Mücke můžete přímo na tribuně rakouského okruhu. Při osobní návštěvě můžete využít většinu informací z tohoto článku Zde. Odlišnosti jsou popsány v odstavcích níže.

Program víkendu, doprovodné série a akce

Celý časový rozvrh závodního víkendu naleznete Zde.

 Událost  Den  Čas
1. volný trénink  Pátek  13,00 - 14,00
Trénink amatérů  Pátek  14,05 - 14,35
2. volný trénink  Pátek  17,15 – 18,15
Kvalifikace pro 1. závod  Sobota  09,20 - 09,40
První závod  Sobota  13,15 – 14,15
Kvalifikace pro 2. závod  Neděle  08,30 - 08,50
Druhý závod  Neděle  13,15 – 14,15

Nabídka doprovodných sérií cílí spíše na fanoušky cestovních a GT vozů. Doplňkem jsou závody třídy GT4, Porsche Carrera Cupu, německého mistrovství ADAC TCR Germany anebo evropský šampionát s malými vozítky Abarth. Jediným reprezentantem monopostů je německá ADAC F4.

Procházka boxovou uličkou se oba dny uskuteční mezi 12,00 do 12,30. Setkání s trojicí nejúspěšnějších posádek a vítězem kategorie amatérů (případně s vítězi závodů doprovodných sérií) v sobotním klání je možné během akce Meet the drivers. V Rakousku se uskuteční mezi 15,45 – 16,15 na Bull Lane terase.

Pokud se do Rakouska nevydáte přímo, přenosy závodů můžete sledovat prostřednictvím stránek pořadatele (Zde). Vysílání probíhá pouze s krátkými přesahy mimo vyhrazenou dobu, záznamy pocházejí pouze z neoficiálních zdrojů. Start obou závodů po předchozích dvou zahřívacích kolech je plánován na 13.15 hodin.

23. – 24. června - Blancpain Endurance (3/5); BGTS (5/10), Paul Ricard

Doplňující odkazy

 Popis
Odkaz
Grand magazín 8/2017 (12. května – 1. června)
Profil Blancpain Sprint Cup
Profil Blancpain Endurance Cup
Profil Blancpain GT Series
Profil ADAC GT Masters