Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tristan Gommendy se vrací ke kořenům

Tristan Gommendy se vrací ke kořenům

Bývalému jezdci Champ Cars dá šanci Sam Schmidt

Bývalý pilot Champ Cars Tristan Gommendy příští rok v květnu znovu zamíří za oceán.  Stáj Schmidt Peterson Motorsports totiž s velkým předstihem oznámila, že francouzského závodníka nasadí do příštího ročníku závodu 500 mil Indianapolisu.

Než se z něj stal závodník v šampionátech sportovních vozů, závodil dnes osmatřicetiletý Francouz třeba ve formuli Renault, GP2, Champ Cars nebo Superleague Formula. Po zániku poslední série našel domov v závodech sportovních vozů a letos v červnu dosáhl s týmem Jackie Chan DC Racing největšího úspěchu, třetího místa celkově ve 24 hodinách Le Mans.

Teď dostane možnost zakusit další z trojice největších závodů na světě, 500 mil Indianapolisu. Gommendy během své krátké zámořské anabáze ve Staré cihelně startovat nemohl, v té době ještě vedle sebe existovaly Champ Cars a IndyCar a Gommendy startoval v první sérii za tým PKV Racing.

Ze 14 závodů odjel Francouz 11. Na Mont Tremblant se blýskl pole position. Nejlepšího umístění dosáhl ve svém posledním závodě v americké sérii, když na nizozemském okruhu v Assenu dojel těsně pod stupni vítězů.

Ve středu stáj Schmidt Peterson Motorsports oznámila nečekanou zprávu. Uzavřela partnerství s francouzským podnikatelem Didierem Calmesem, majitelem společnosti Calmels Sport, který v roce 1987 přivedl do formule 1 společný tým s bývalým závodníkem Gerardem Larroussem.

Vůz číslo 77, který bude Gommendy řídit, bude v barvách francouzské trikolóry a projekt se těší velké podpoře francouzské televize Canal+, která v zemi galského kohouta závody IndyCar vysílá. Týden před příštím ročníkem Indy500 odvysílá dokument o Gommendyho přípravách na závod.

„Závodit v Indianapolis 500 je splněný sen. Byl to můj cíl, když jsem závodil v Champ Cars,“ řekl Gommendy. „Ačkoliv jsem vyrostl coby formulový závodník, až přijedeme do Indy, bude pro mě všechno nové. Speedway a tento závod si žádají velký respekt. Závodit ve 230 mílích za hodinu se čtyřmi 90° zatáčkami je úplně odlišné od evropské závodnické kultury,“ dodal Gommendy.

První oválový test Gommendyho čeká už příští měsíc. Předcházet mu budou míle najeté na simulátoru.