Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari bude rychlé, ale věřím Hamiltonovi

Ferrari bude rychlé, ale věřím Hamiltonovi

Josef Král pro FORMULE.CZ před VC Singapuru

Marina Bay je v podstatě poloměstský okruh. Jede se sice ve městě, ale jsou to většinou pravotočivé zatáčky, sem tam šikana a hlavně je to dost rychlé. Přirovnal bych ho možná k Baku, ale ještě více k americkým tratím s devadesátistupňovými zatáčkami.

Další specifikem je to, že se velká cena koná za umělého osvětlení. Po pravdě řečeno, pro jezdce to zase tak obrovskou změnu nepředstavuje. Jen si musejí dát pozor na slídy na hledí své přilby, které házejí „duchy“. Ale dá se na to zvyknout a navíc jsou dnes už speciálně zatmavené, takže neznamenají zásadní problém. Tím by mohla naopak být nižší teplota asfaltu a vzduchu. Ovšem i s tím jsou schopny se týmy vypořádat a budou to mít určitě snazší než v Abú Zabí, kde se závodí na rozhraní dne a noci. Tady se všechno odehraje za tmy.

Obecně se soudí, že šance Ferrari jsou v Singapuru vyšší. Je to i můj názor. Bude přece jen tepleji než v Evropě a, jak známo, Mercedes s teplotami dost bojuje. Scuderii budou nahrávat i těsné zatáčky a nízká přilnavost. Nebude to rozhodně tolik o aerodynamice, v níž je Mercedes mimořádně silný.

Na druhou stranu už na Hungaroringu jsme viděli, že stříbrné šípy postupně nacházejí klíč k tomu, aby zrychlily i na takovémto typu tratí. Od té doby uplynulo dost času a troufnu si tvrdit, že svědky takové dominance Ferrari jako v Maďarsku nebudeme.

Fanoušky hodně zajímá i možný progres McLarenu. Fernando Alonso odstoupil z VC Itálie, aby v jeho voze mohla proběhnout výměna převodovky bez penalizace. To může, spolu s již vzpomenutou nižší přilnavostí, sehrát svoji roli. Každopádně tentokrát visí body pro stáj z Wokingu relativně nízko.

Pokud mám tipnout pořadí v kvalifikaci a závodě, shodnu se vždy na trojici 1. Hamilton, 2. Vettel a 3. Bottas. I při vědomí toho, co jsem uvedl o Ferrari. Rozdíly budou ale těsné, v kvalifikaci může Hamilton porazit Vettela o jednu, dvě desetinky. Ve vlastní velké ceně bude záležet na tom, zda britskému pilotovi vyjde start. Navíc jsme v Singapuru, takže by tam mohl být nějaký ten safety car, a restarty Lewisovi opravdu jdou.