Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sató oficiálně potvrzen u týmu Bobbyho Rahala

Sató oficiálně potvrzen u týmu Bobbyho Rahala

Po nejlepší sezoně odchází od Andretti Autosportu

Tým Bobbyho Rahala, Davida Lettermana a MIkea Lanigana potvrdil ve středu odpoledne, že příští rok za stáj vedle Grahama Rahala bude závodit také vítěz letošního ročníku 500 mil Indianapolisu Takuma Sató.

Stáj se s managementem japonského pilota dohodla už v průběhu srpna. Informaci o tom, že Sató uzavřel nový kontrakt, ale nemohla zveřejnit dříve, než vypršela smlouva, kterou měl s týmem Michaela Andrettiho. Pro ten Japonec vyhrál 500 mil Indianapolisu a v šampionátu skončil na osmém místě, což byl pro něj osobně nejlepší výsledek v kariéře. Přesto stáj ale opouští.

Mohou za to jednání, která Michael Andretti vedl s Chevroletem. Když to vypadalo, že by stáj mohla změnit dodavatele motorů, začali Sató a Rossi, kteří jsou chráněnci Hondy, hledat místa u týmů využívajících agregáty od japonského výrobce. Zatímco Rossiho, když nakonec prodloužil smlouvu s Hondou, ještě Andretti udržel, Sató byl zjevně už dohodnutý jinde.

V rozhovoru pro deník IndyStar v srpnu Andretti uvedl, že se s ním manažer Takumy Satóa Steve Fusek odmítl bavit o tom, jak by mohl japonského závodníka ve stáji udržet. „Dodneška to nechápu. Nedali mi žádnou šanci. Celé to je dost nefér,“ stěžoval si Andretti.

Sató se mezitím domluvil s týmem Bobbyho Rahala, za který závodil v roce 2012 a získal s ním první umístění na stupních vítězů v IndyCar. Předtím odjel dvě sezony za KV Racing a následně, než našel cestu k Andrettimu, absolvoval čtyři ročníky se stájí A.J. Foyta. Ve středu tým kontrakt potvrdil.

„Jsem nadšený, že je Taku zpátky u nás,“ řekl Bobby Rahal. „Obdivuji, jakého má ducha a jak k věcem přistupuje. Měl jsem velkou radost, že letos vyhrál Indy500. Příležitost přivést ho zpět byla příliš dobrá, aby se dala odmítnout. On a Graham spolu vycházejí velmi dobře a my příští rok budeme mít dva silné vozy, které mohou vyhrát jakýkoliv závod,“ je přesvědčený Bobby Rahal.

Spokojený byl i Japonec. „Jsem strašně rád, že jsem zpátky u Rahal Letterman Lanigan Racing. Bobby, Dave a Mike mě vždy podporovali. Tým je v posledních sezonách velmi silný a já se nemůžu dočkat, až budu příští rok jeho součástí. Spolu dokážeme velké věci,“ věří Sató.

Andretti už za něj našel náhradu, když potvrdil, že dá šanci jezdci, kterého nasazoval už v juniorských šampionátech. Na příští sezonu IndyCar se tak může těšit Američan Zach Veach.