Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Palou se vrací ke Camposu: „Je to jako být zpátky doma“

Palou se vrací ke Camposu: „Je to jako být zpátky doma“

Rozhovor s nováčkem formule 2

Alex Palou strávil tři sezony s týmem Campos, nejdříve v F3 Open, následně dva roky v GP3. Letos se ale jejich cesty rozešly a Alex zamířil do japonské F3. V červenci pak naskočil do rozjeté sezony Formule V8 3.5. A zářil od prvního usednutí do auta, rychlostně se mu žádný sebevíc zkušený pilot této série nedokázal vyrovnat. Před závodním víkendem F2 v Jerezu pak přišla poněkud nečekaná zpráva, že se Alex Palou ke Camposu vrací.  My jsme před jeho debutem ve F2 vyzpovídali.

 Co říkáš na své angažmá v F2?
Jsem velice šťastný, protože jsem vůbec neočekával, že tady budu. Myslím, že debutovat s Camposem v Jerezu a pak závodit v Abú Zabí je pro mě skvělá příležitost. Znám obě tratě, takže přestup by pro mě mohl být trochu jednodušší. Myslím, že je to pro mě skvělá výzva, ale necítím žádný tlak, takže si to velmi užiju.

S týmem Campos máš bohaté zkušenosti z dřívější kariéry. Je to pro tebe jako návrat domů?
Ano, určitě. Koneckonců, byl to můj první tým a teď jsme opět spolu. Strávil jsem s nimi sezonu ve formuli 3 a poté dva roky v GP3. A ano, je to jako být doma, protože mechanici a inženýři jsou stejní od prvního roku, takže je znám velmi dobře.

Letos závodíš i v japonské F3. Proč ses vydal touto cestou? Není to krok zpět?
Protože to byla skvělá příležitost po velmi špatné sezoně v GP3. Byla to vlastně jediná šance, kterou jsem měl. Myslím, že japonské závody jsou dnes jedny z nejlepších, protože mají Super Formuli a Super GT,

Kromě toho závodíš i ve formuli V8 3.5. Tam jsi od prvního závodu dokázal vyhrávat. Čím to?

Ano, s V8 3.5 to bylo velmi dobré. Můj jezdecký styl tomuto vozu velmi vyhovuje. Měli jsme skvělé nastavení, tým pracoval velmi dobře a dosahovali jsme skvělé výsledky. Možná poslední závody nebyly tak dobré. Měli jsme nějaké strategické problémy, jako například v Austinu, kde jsem jel na prvním místě a ztratil jsem ho během zastávek v boxech. Ale cítím se tam skvěle a určitě mi to pomohlo s formulí 2, protože ta je asi trochu rychlejší, ale velmi podobná World Series.

V Jerezu jsi jediný španělský pilot. A to jak v F2, tak i GP3. Čím je tento nedostatek španělských pilotů podle tebe způsobený?
Myslím, že momentálně jsem jediný jezdec ve věku dvaceti let, ostatní jsou příliš staří nebo naopak mladí, takže jsem jediný v mé věkové kategorii. Dalším problémem jsou asi peníze ve Španělsku. Nyní je velmi těžké najít sponzory. Myslím, že toto je ten důvod.

Zatím jsi nominován do Jerezu a Abú Zabí. Myslíš, že je to jen začátek tvé dlouhé a úspěšné kariéry v F2?
Nevím, doufám, že ano, ale těžko říct. Prozatím jsem šťastný, že můžu odjet tyto dva závody. Více se koncentruji na Abú Zabí než na Jerez. Jerez je spíše na učení a trénink, mým cílem je uspět v Abú Zabí. Samozřejmě, velmi rád bych jezdil ve formuli 2 i příští sezonu, ale na to je ještě brzy.