Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappenův závod, to byla pecka

Verstappenův závod, to byla pecka

Josef Král pro FORMULE.CZ po VC USA

Velká cena USA přinesla definitivní potvrzení zisku Poháru konstruktérů pro Mercedes. Plně si ho zaslouží i za výkon, který podal v Austinu.

Lewis Hamilton předvedl zase jeden perfektní víkend, i když jeho start nebyl optimální. Jakmile se ale dostal do čela, tak si to krásně kontroloval. Přesně dodržoval pokyny od týmu, ve správnou chvíli zrychlil, ve správnou zpomalil.

Ferrari, vědomo si toho, že nemá co ztratit, zkoušelo jít agresivnější cestou. Byl to hodně riskantní krok. Zřejmě čekalo, že čelo pole bude kopírovat jeho strategii, nechá se vyprovokovat a jemu se pak podaří undercut, tedy využití výhody časnější zastávky. Jenže Mercedes na to nenaletěl. Pak už nebylo nic platné, že Sebastian Vettel měl ke konci závodu velkou rychlost. Ztráta byla příliš velká.

Dalším, kdo zazářil, byl Max Verstappen. Tvrdím to, i když nepatří úplně k mým oblíbencům a neztotožňuji se s jeho jízdním stylem. To, co předvedl, ale byla opravdu pecka. Trošku kaňkou je sesazení ze stupňů vítězů, které ovšem dlužno, po prostudování dalších videí, jež poskytla FIA, považovat za oprávněné. Byl opravdu všemi čtyřmi koly za čárou. Na druhou stranu jsme viděli spoustu katování, spoustu výletů mimo trať, a nakonec to byl pouze on, kdo byl potrestaný. Zřejmě proto, že šlo o souboj o pódium, a v takovém případě bývají komisaři úzkostlivější.

Mnozí mluví o překvapení v souvislosti s Carlosem Sainzem. Je ale třeba si uvědomit, že letos již nasbíral většinu bodů pro Toro Rosso, včetně čtvrté příčky ze Španělska. Sedmé místo s úplně novým týmem, v podstatě bez přípravy, je samozřejmě vynikající. Po Hamiltonovi a Verstappenovi to byl podle mě třetí nejlepší jezdec z pohledu výkonnosti.

Nováček Brendon Hartley zvládl premiéru dobře. Auto dovezl až do cíle a třinácté místo je slušný výsledek na to, že od roku 2012 neseděl v monopostu. Ten skok pro něj byl určitě obrovský. Důležité je, že víkend přežil také fyzicky, protože to není nic jednoduchého. Už víme, že ho Toro Rosso spolu s Pierrem Gaslym nasadí i v Mexiku. Pro Daniila Kvjata je to docela tvrdé, ale realita je taková, že musí čekat.