Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Daniil Kvjat v Toro Rosso skončil, tentokrát definitivně

Daniil Kvjat v Toro Rosso skončil, tentokrát definitivně

Helmut Marko nad ním zlomil hůl

Daniil Kvjat se už do F1 nevrátí, určitě ne jako jezdec týmu Toro Rosso. Helmut Marko, poradce společnosti Red Bull pro motorsport a zároveň šéf jejího programu pro výchovu mladých talentovaných jezdců, prozradil, že s ním už nepočítá.

Třiadvacetiletý Rus odstartoval do 72 závodů. První z nich byly za tým Toro Rosso, ale už v druhé sezoně dostal šanci oblékat kombinézu A-týmu Red Bullu. Přišli však neúspěchy, kolize a také Max Verstappen a Kvjat se loni musel potupně vrátit do juniorského týmu. Vydržel v něm o málo déle než rok a nyní přichází definitivní konec.

"Kvjat se nevrátí," cituje Marka německý Auto Bild. “Nevěříme, že by u něj mohla nastat trvalá změna k lepšímu."

A jelikož v něm již Red Bull nevidí materiál na mistra světa, nenechá ho ani dokončit sezonu, ačkoli nemá připravené mladší jezdce, kteří by obsadili jeho místo i prázdnou sedačku po Carlosu Sainzovi, kterého pustil do Renaultu. Kolegou 21letého Pierra Gaslyho tak bude 27letý Brendon Hartley. Nejen v Mexiku, oba mají místa jistá i pro Brazílii a Abú Zabí.

"Gasly a Hartley dokončí sezónu. Co bude potom, to se uvidí."

Toro Rosso příští rok nastartuje partnerství s Hondou. Sice už bylo avizované, že o jezdeckém složení nadále rozhoduje Red Bull", ale s tím, že bude brát ohled na "přání svých partnerů". Spekulovalo se, že šanci by mohl dostat Nobuharu Macušita, ale dnes už víme, že v F2 letos nebude lepší než šestý a nebude mít tolik bodů FIA, aby mohl požádat o superlicenci.

A co s Daniilem Kvjatem? Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Jean-Éric Vergne, to je jen pár příkladů jezdců, kteří se po vyhazovu z rodiny Red Bullu okamžitě vytratili i z F1, protože najednou přišli o místo v týmu, management i sponzora.