Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari může odejít, varuje Ecclestone

Ferrari může odejít, varuje Ecclestone

Je zvyklé klást si podmínky

Bývalý boss F1 své nástupce varuje, aby hrozbu odchodu Ferrari z tohoto sportu nebrali na lehkou váhu. Je to právě Bernie Ecclestone, čí podpis je na smlouvě, jež Ferrari zaručuje vyplacení desítek milionů eur ročně jenom za to, že své vozy postaví na start. Výjimečně dobré podmínky pro výjimečné týmy ale nejsou součástí vize Liberty Media, která chce od roku 2021 spravedlivější rozdělování peněz a rozpočtové stropy.

"Když nemohou vyhrát, začnou tlačit na změnu pravidel," řekl o Ferrari Ecclestone pro The Independent. "Pokud se pravidla změní tak, že by Ferrari muselo očekávat těžké časy a nepomohly by mu peníze, tak odejde."

Ecclestone s desetiletími zkušeností ze zákulisních bojů v F1 očekává, že Liberty Media se ambiciózní plán na rozpočtový strop pro týmy nepodaří prosadit, jako se to nikdy nepodařilo ani jemu a ani Maxovi Mosleymu a Jeanu Todtovi, kteří během jeho panování seděli v křesle prezidenta FIA a přicházeli s vlastními návrhy. Vše ztroskotá na tom, že silní, včetně Ferrari, budou chtít zůstat silnými, nehledě při tom na dobro F1.

"Nechtějí rozpočtové stropy ani nic podobného. Chtějí utrácet tolik, kolik si mohou dovolit. Vždy jsem říkával jednu věc. Ten, kdo si nemůže dovolit utrácet, by měl odsud odejít. Pokud jednou zůstanou pouze tři, čtyři týmy, tak se s tím začne něco dělat, ale než se tak stane, tak nikdo neudělá nic. Týmy, které si nemohou F1 dovolit, by se do ní neměly hlásit."