Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Danica Patricková ukončí příští rok kariéru v Indy500

Danica Patricková ukončí příští rok kariéru v Indy500

O startu jedná s týmem Chipa Ganassiho

Před posledním závodem letošní sezony šampionátu NASCAR oznámila bývalá hvězda IndyCar Series Danica Patricková, že v nadcházejícím roce ukončí kariéru. Patricková přišla během sezony o místo u týmu Stewart-Haas Racing a v pětatřiceti letech se rozhodla ukončit kariéru.

Předtím chce ale stihnout ještě dva závody, v únoru tradiční Daytonu 500 a v květnu by se chtěla představit v další pětistovce, tentokrát v té v Indianapolisu, v sérii, v níž si udělala jméno. Naposledy v IndyCar závodila v roce 2011. Indianapolis ji ale vždycky sedělo, jen jednou ze sedmi startů skončila mimo první desítku a v roce 2009 byla v závodě třetí.

„Můj agent zavolal a řekl: Co takhle skončit v Daytoně? Já nevím, odkud to přišlo, ale z mých úst vyšlo: A co v Indy? Ani nevím, proč jsem to řekla, ale hned mě ten nápad nadchnul. Pořád jsem překvapená. Vyšlo to z mého srdce a myslím, že to bude skvělé,“ řekla na tiskové konferenci Danica.

V Indianapolisu si bude muset najít nový tým. Webu Racer.com potvrdili její bývalí šéfové Michael Andretti i Bobby Rahal, že přidat další vůz pro svou bývalou chráněnku neplánují. To vyloučil také Roger Penske.

Naproti tomu Chip Ganassi potvrdil, že jeho stáj s Patrickovou jedná. „Během posledních dvou dní jsem měl s Danicou a jejími lidmi schůzky,“ potvrdil v pátek Raceru Ganassi. „Ale pořád je tu hodně proměnných. Pokud se dohodneme po obchodní stránce, může se to stát, ale ještě jsem nemluvil s ostatními lidmi v týmu, takže je tu hodně kdyby.“

Návrat bývalé dlouholeté nejoblíbenější pilotky IndyCar vítají i soupeři. „Myslím, že je to skvělá zpráva,“ řekl Raceru úřadující šampion Josef Newgarden. „Každý rok je vzrušující sledovat, kdo se do tohoto závodu přihlásí. Danica bude naposledy závodit na místě, kde opravdu odstartovala svojí profesionální kariéru a kde zažila hodně úspěchů,“ dodal Newgarden, který se s Patrickovou v IndyCar minul.

James Hinchcliffe, který Patrickovou v roce 2012 u týmu Andretti Autosport nahradil, upozorňuje, že ji čeká složitá adaptace na nový vůz, který je velmi odlišný od toho, co v IndyCar pamatuje. Pole ale vyrovná fakt, že v příští sezoně nasadí IndyCar nový aerokit, se kterým většina pilotů nemá zkušenosti.

„Je tu hodně neznámých. Byla dlouho mimo formulové závody, ale nemohla si to lépe načasovat, protože nový aerokit nikdo ještě v Indy v závodním režimu neřídil. Bude mít dost času, aby získala rychlost,“ myslí si Kanaďan.