Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Lando Norris: Formule 2 je dobré místo pro učení se

Lando Norris: Formule 2 je dobré místo pro učení se

Exkluzivní rozhovor se šampiónem F3

Lando Norris je novou hvězdou juniorských formulí a velkou nadějí do budoucna. Letos se stal šampionem evropské F3, v létě testoval McLaren F1 a v listopadu byl dokonce jmenován rezervním pilotem McLarenu. To vše ve věku 17 let. Tento víkend ho v Abú Zabí čeká další výzva, poprvé bude závodit ve Formuli 2. A nebude to mít vůbec jednoduché. V Abú Zabí nikdy nezávodil, vůz formule 2 nikdy neřídil a navíc bude debutovat v Camposu, který je letos ve formuli 2 poměrně slabým týmem. My ovšem u jeho debutu nechybíme a ještě před prvním usednutím do vozu jsme mu položili několik otázek. 

Máš za sebou opravu úspěšný rok. Stal ses šampionem evropské formule 3, rezervním pilotem McLarenu, teď tě čeká debut ve formuli 2. Jsi překvapen, jak se ti za jedinou sezonu změnil tvůj život?

Ne. Myslím tím, že cíl pro tuto sezonu zněl odpočátku být na pódiu a skončit mezi prvními třemi v šampionátu. Ale po prvním závodě jsme si uvědomili, že můžeme vyhrát šampionát. Takže nakonec bylo cílem vyhrát šampionát, čili jsme splnili, co jsme plánovali.

Proč sis tento víkend zvolil pro svůj debut ve formuli 2, nebylo by lepší dát spíše přednost jen posezonnímu testování?
Protože jsem skončil svůj šampionát. Dokončil jsem, na co jsem se soustředil, a nic už nebude odvádět mou pozornost. Myslím, že během celého závodního víkendu získám mnoho zkušeností a zřejmě se naučím o hodně více než během několika testovacích dní v předsezonních testech. Je to něco, kvůli čemu nemusím obětovat čas v jiném autě, takže myslím, že je to v podstatě jen o více zkušenostech.

Z formule 3 do formule 2 je to velký skok. Jak moc obtížná pro tebe tato situace je?

Uvidíme zítra.

Jak ses na svůj debut ve formuli 2 připravoval?
Příliš jsem se nepřipravoval. Chvíli jsem trénoval na simulátoru s McLarenem, abych se připravil, ale poslední tři týdny jsem byl velmi zaneprázdněn. Byl jsem v Makau, Brazílii a to všechno cestování nebylo jednoduché. Neměl jsem proto mnoho času na přípravu a ani jsem nevěděl dlouho dopředu, že budu jezdit. Takže v každém případě nebyl dostatek času.

Také si musíš zvykat na nové kolegy. Jak se ti s Camposem spolupracuje?

Myslím, že jsou dobří. Samozřejmě, je těžké přijít z týmu jako Carlin, se kterým jsem byl dva roky, a přidat se k jinému, který není anglický. Na začátku jsem si myslel, že to bude horší, ale většina z jeho členů mluví anglicky, takže to není vlastně problém. Jsou milí a tvrdě pracují, takže doufám, že jim dokážu přinést dobrý výsledek.

V posledních letech měli špičkoví piloti GP2 problém se dostat do formule 1. Myslíš si, že nyní je formule 2 důležitým krokem do formule 1?
Myslím, že vždy byla. Řekl bych, že nikdy není na škodu jít do formule 2, takže mi to pomůže v každém případě. Učit se s Pirelli, na tratích formule 1, to se mi určitě bude hodit do budoucna, takže si nemyslím, že je špatné jít do formule 2. Ještě nevím, co budu dělat příští rok, snad budu jezdit ve formuli 2, protože to je dobré místo na učení se - učení se o pneumatikách, o autě a o všem potřebném pro budoucnost.

Jaké jsou tvé cíle pro tento víkend?
Nevím. To mohu říci až po tréninku. Myslím, že bude náročné jezdit na trati, na které jsem předtím nejel, s autem, které jsem nikdy neřídil. Opravdu velmi náročné podle mě. Nejen auto, ale i pneumatiky, výkon a trať. Celý víkend je rozdílný od toho, na co jsem zvyklý, takže ta změna nebude jednoduchá. Celý rok jsem závodil ve formuli 3 a jezdil jsem ji i minulý týden, takže to nebude jednoduché, ale myslím, že více říci můžu až po tréninku.