Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Odešla legenda 500 mil Indianapolisu – Jim Nabors

Odešla legenda 500 mil Indianapolisu – Jim Nabors

Zpíval píseň Back home again in Indiana

Z Ameriky přišla ve čtvrtek smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel ve svém domě v havajském Honolulu herec, bavič a zpěvák Jim Nabors, který byl dlouhá léta neodmyslitelně spojený se závodem 500 mil Indianapolisu, respektive s tradičním předzávodním ceremoniálem.

Nabors totiž od roku 1972 až do roku 2014 zpíval píseň Back Home Again in Indiana, která předchází pokynu k nastartování motorů. Tato píseň Ballarda MacDonalda a Jamese F. Hanleyho z roku 1917 zazněla nad Starou cihelnou poprvé v roce 1946, symbolicky, když se po přestávce způsobené druhou světovou válkou závod domů do Indianapolisu vrátil.

Nabors byl poprvé pozván, aby píseň zazpíval, v roce 1972, s několika přestávkami ji pak až do roku 2014 přednesl před startem každého závodu. Celkem se v Indianapolisu představil 36krát, než se s ním před třemi roky fanoušci potleskem ve stoje rozloučili. Před 98. ročníkem slavného závodu totiž Nabors avizoval, že to bude jeho poslední vystoupení.

„Bude mi 84 let. Došlo mi, že je čas. Přijet sem byl vždy pro mě vrchol celého roku. Je to velmi smutné, ale něco ve mně mi říká, že už je na čase se posunout dál,“ řekl před třemi roky deníku USA Today. Jeho zdravotní stav se totiž horšil a také cestování z Havaje, kde žil, do Indianapolis bylo pro něj stále náročnější.

Poslední vystoupení Jima Naborse v Indianapolisu:

Nabors se v Americe proslavil hlavně v 60. letech. Muž, který začínal kariéru coby střihač u filmu, zaujal rolí duchem prostšího, ale laskavého Gomera Pylea v sitcomu The Andy Griffith Show. Naborsova postava byla tak populární, že ji tvůrci vymysleli vlastní sitcom – Gomer Pyle, U.S.M.C. – ve kterém se Pyle dává k americké námořní pěchotě. Seriál se dočkal 150 dílů, 2x byl druhým a 2x třetím nejsledovanějším pořadem roku na amerických stanicích. Úspěch už ale Nabors, který se kromě hraní věnoval také hudbě, nikdy nedokázal zopakovat.

„Jim Nabors byl velmi laskavý a starostlivý muž, kterého budeme moc postrádat. Jim se narodil v Alabamě, ale prakticky hned, jak začal v roce 1972 tak skvěle zpívat Back Home Again in Indiana, se stal Hoosierem (slangové označení pro lidi z Indiany). Miloval možnost se každý rok po více než 40 let vracet na Speedway, kde se potkával s přáteli a fanoušky, kteří ho milovali,“ napsala rodina Hulman-Georgeů, která Indianapolis Motor Speedway vlastní.

„Jim nebyl jen cenný přítel, ale opravdový a oblíbený člen naší rodiny. Nikdy nezapomeneme na jeho přirozenou vlídnost, ochotu a věrnost. Byl to skvělý muž, který inspiroval každý květen a po celý svůj život miliony lidí po celém světě,“ vzpomíná rodina.

Jim Nabors se v roce 2013 oženil se svým dlouholetým partnerem Stanem Cadwalladerem a to ani ne měsíc potom, co stát Washington jako jeden z prvních v USA povolil sňatky osob stejného pohlaví.