Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rozpočtový strop omezuje také Haas

Rozpočtový strop omezuje také Haas

Brát zaměstnance na rok nebo dva se už nevyplatí

Šéf týmu Haas Günther Steiner poukázal na skutečnost, že návrh na zavedení rozpočtového stropu, který má nejvíce pomoci slabším týmům, paradoxně komplikuje život nejmenší stáji F1. Americký tým je v F1 druhý rok a podle původního plánu měl pomalu růst, jenže nakonec to možná bude jinak. Problém je právě v tom, že nic není jisté. I podporovatelé rozpočtového stropu se nemusejí shodnout na jeho výšce. Jedni budou zřejmě prosazovat omezení aerodynamických tunelů a technologie CFD, druzí počtu zaměstnanců a výše plateb dodavatelům. Haas tedy neví, do čeho se vyplatí investovat a do čeho už ne.

"Proces (rozšiřování týmu) jsme začali zhruba uprostřed sezony. S našimi výkony to šlo nahoru a dolů jako na horské dráze a potřebovali jsme se ustálit. Momentálně s tím musíme zcela přestat, protože chceme vědět, co Liberty Media udělá s rozpočtovým stropem. Nemá smysl rozšířit tým na jeden nebo dva roky a poté jej opět zmenšovat.

Opravdu nevíme, co budeme dělat, než se dohodne strop. Momentální situace mě nutí, aby byl další krok prozatím posledním. Když budeme vědět, kterým směrem se F1 vydá, budeme moci zareagovat, ale nemá smysl dělat nejprve opatření a o rok později protiopatření. Brzy tu máme začátek nového roku a když budeme podepisovat smlouvy, bude to už na sezonu 2019. O rok později bychom se pak možná potřebovali zmenšit. Pokud bude strop tak vysoký, že nás to nijak neovlivní, tak budeme moci opět růst a je lepší mít problémy spojené s růstem, než propouštět zaměstnance," řekl Steiner.

Takže nejmenší tým v nejbližších měsících přestane růst a soustředí se pouze na efektivní využívání svých aktuálních zdrojů.

"Budeme to muset zvládnout s našimi současnými lidmi. Po příští sezoně už budeme vědět více o budoucnosti tohoto sportu."

Steiner ale novým majitelům F1 nic nevyčítá. Uvědomuje si totiž, že je před nimi nelehký úkol. "Nebude snadné získat si všech deset týmů s tak odlišnými strukturami, ambicemi a důvody účasti v F1."