Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Chilton a Kimball budou v příští sezoně jezdit za Carlin

Chilton a Kimball budou v příští sezoně jezdit za Carlin

Britská stáj rozšíří startovní pole IndyCar

Do seriálu IndyCar Series přibude příští rok nový tým. Očekávaný vstup do šampionátu potvrdila v úterý stáj Carlin. Tým známý z evropských juniorských soutěží už tři roky závodí v Indy Lights. V příští sezoně bude nasazovat hned dva vozy i do IndyCar Series.

Dva vozy, které tým Trevora Carlina bude nasazovat, budou pohánět motory Chevrolet. Do kokpitů usednou Max Chilton a Charlie Kimball. Právě Chilton hrál ve vstupu Carlinu do IndyCar klíčovou roli vzhledem k tomu, že stáj spoluvlastní společnost jeho otce Grahamea. Jeho primárním sponzorem pak bude společnost Gallagher, jejíž britskou pobočku Grahame Chilton vede.

„Jsme rádi, že můžeme konečně oznámit náš vstup do Verizon IndyCar Series, což bylo dlouhou dobu ambicí našeho týmu,“ řekl šéf týmu Trevor Carlin. „V žádném případě nepodceňujeme výzvu, která před námi leží, ale máme velkou důvěru v náš mladý a odhodlaný tým, který jsem já s naším vedoucím Colinem Halem dal dohromady,“ dodal Carlin.

Chilton a Kimball spolu doposud závodili za tým Chipa Ganassiho. Ten ale oznámil, že v příští sezoně bude místo čtyř vozů nasazovat jen dva, přičemž si ponechal Scotta Dixona, kterého doplnil Ed Jones, mimochodem jezdec, který ve formuli 3 a v Indy Lights startoval právě za Carlin. Tony Kanaan si našel místo u A. J. Foyta, teď mají sedačku jistou i Kimball a Chilton.

„Dnešní oznámení je pro všechny, kteří se na tom podíleli, radostnou událostí. Carlin je první britský tým v moderní historii, který vstupuje do IndyCar Series, což je výsledkem tvrdé práce a ambicí, které stáj měla od chvíle, kdy začala závodit v Americe,“ řekl Chilton.

„Hrozně se těším na rok 2018, protože Carlin je pro mě něco jako rodina. S přestávkami za něj závodím od roku 2009 a absolvoval jsem s ním své nejlepší sezony, takže vím, že můžeme v IndyCar dosáhnout skvělých věcí,“ věří Chilton, který se také těší, že nové aerokity vyrovnají startovní pole. „Vím, že získat z auta maximum v sérii, kde je jednotná technika, je něco, v čem Carlin opravdu exceluje,“ je přesvědčený.

Za Carlin závodil v britské formuli 3, dva roky v GP2 a v roce 2015 v Indy Lights, kde jeho stájovým kolegou byl právě výše zmíněný Ed Jones. V britské F3 za Carlin startoval také Charlie Kimball, který u Ganassiho v IndyCar strávil sedm sezon, během nichž získal jedno vítězství, pět umístění na stupních vítězů, včetně třetího místa v Indy500, a jedno pole position.

Dvaatřicetiletý Kimball bude nadále sponzorován výrobcem diabetických pomůcek Novo Nordisk. „Těším se, že pojedu v roce 2018 za Carlin. Na začátku mojí kariéry hrál velkou roli a v roce 2005 jsme dosáhli v britské F3 hodně úspěchů. Vypadá to, že všechno ve správnou chvíli zapadlo do sebe a já díky tomu budu mít příležitost znovu pracovat s Trevorem a celým týmem Carlin. Jako stájoví kolegové jsme s Maxem spolupracovali už dva roky a myslím, že naše silné a slabé stránky se skvěle doplňují,“ tvrdí Kimball.

Startovní pole rozšíří i další stáje. Celou sezonu chce s Gabbym Chavesem odjet tým Harding Racing, kterému dodá motory Chevrolet. Stáj přetáhla z vedení IndyCar sportovního ředitele série Briana Barnharta, který bude šéfem týmu. Tým Juncos Racing, který letos nasadil dva vozy do Indy500 pro Sebastiána Saavedru a Spencera Pigota, odjede dva závody v Indianapolisu a nejméně další dva s úřadujícím šampionem Indy Lights Kylem Kaiserem. V šesti závodech se s Jackem Harveym představí úspěšný tým ze seriálu sportovních vozů Michael Shank Racing. Ten se o vstup do IndyCar snažil v roce 2012, ale nesehnal volný motor. Letos se to podařilo díky partnerství s Andretti Autosport. V příští sezoně bude spolupracovat s týmem Sama Schmidta.