Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Cosworth se nevrátí jako nezávislý výrobce

Cosworth se nevrátí jako nezávislý výrobce

F1 už tak levná nebude

Britský výrobce motorů, neodmyslitelně spojený s historií F1, už léta dopředu avizuje, že jakkoli se změní technická pravidla, nemáme očekávat jeho návrat jako nezávislého dodavatele. Časy, kdy se relativně malému výrobci vyplatilo vytvořit motor pro F1, aby se ho pak pokusil prodat co nejvíce týmům, jsou v nenávratnu.

"V první řadě chci říci, že bychom se rádi vrátili," řekl ředitel motorářské sekce Cosworthu Bruce Wood během Autosport International Show. "Není tajemstvím, že jsme pevnou součástí probíhajících jednání. Od začátku ale počítáme s tím, že návrat ve stylu: Když ho postavíme, tak oni si nás najdou, není pravděpodobný. Doufáme, že najdeme partnera, malého výrobce automobilů, který bude chtít využít to, co nabídnou nová pravidla, tedy mnohem menší finanční bariéru před vstupem do F1."

I v případě vyškrtnutí MGU-H ze seznamu součástí hybridní pohonné jednotky s turbem čeká Cosworth velká výzva.

"Není tajemstvím, že současná úroveň technologie je bariérou, dokonce i pro společnost jako Cosworth s její historií, protože některé věci jsou absolutně na hraně. Do rekuperace tepelné energie bychom nejprve museli investovat desítky milionů (liber). Nová pravidla, tak jak byla navržena, by Cosworthu usnadnila návrat a snížila bariéru před vstupem na přijatelnou úroveň. Pak by podstatně více automobilek, nebo to nemusí být přímo ony, ale prostě různí sponzoři, začalo na F1 nahlížet jako na něco, co by si se svým rozpočtem mohly dovolit."