Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Force India už brzy změní jméno

Force India už brzy změní jméno

Čeká na souhlas komise

Force India hovoří o změně svého jména již od začátku loňské sezony, ale věci se nehýbaly tak rychle, jak si vedení týmu představovalo. Zatímco se šéf týmu a nejvýznamnější z jeho majitelů Vidžaj Mallya s pomocí právníků brání vydání z Velké Británie do rodné Indie, trhají se i poslední vazby týmu sídlícího v Anglii na zemi, kde se F1 přes veškerou snahu nikdy nepodařilo uchytit.

Tým přirozeně změnu jména jako odplatu za Mallyovo stíhání odmítá a tvrdí, že nové jméno je potřebné kvůli velkým globálně působícím společnostem se zájmem o sponzorskou dohodu, ale ne s organizací vázanou na jednu zemi. Už se zdálo být téměř jisté, že novým jménem bude Force One, jenže ke změně je potřebný souhlas ostatních týmů i managementu F1. A ten si uvědomil, že z Force One se může rychle stát Force 1 a z toho zkratka F1, kterou si žárlivě hlídá. Provozní ředitel Force India Otmar Szafnauer potvrdil, že se již čeká na odsouhlasení jiného názvu.

"Jak jsme uvedli, změníme jméno našeho týmu," cituje ho Auto Motor und Sport. "Stane se to. Plán je takový, že ho oznámíme během odhalení našeho nového vozu, ale nejprve musíme získat souhlas Komise F1."

Tým ze Silverstone začal ve F1 závodit v roce 1991 s irskou licencí a jménem Jordan, po svém zakladateli Eddiem Jordanovi. Potom přišlo turbulentní období. V roce 2006 tým nesl jméno Midland a patřil Rusům a o rok později Spyker podle nizozemské automobilky. Když bylo oznámeno jeho odkoupení společností indického podnikatele a politika, málokdo očekával, že pod jménem Force India vznikne deset vozů a že pětkrát dovezou svého jezdce až na stupně vítězů. Týmy své vozy představují v únoru, takže nové jméno se dozvíme již brzy.