Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

F1 prý zrychlí o další dvě sekundy

F1 prý zrychlí o další dvě sekundy

Pirelli pomůže překonat nevýhodu použití Halo

Velká změna technických pravidel a nová generace vozů s jiným typem pneumatik se postaraly o ohromné ​​zlepšení dosahovaných časů. Nejvýraznější byl rozdíl mezi generacemi v Malajsii, kde Lewis Hamilton zajel v honbě za pole position čas o devět sekund rychlejší než před dvěma lety, ačkoli něco z něj jde na účet počasí a nového asfaltu. Letos by změna neměla být tak velká, ale Pirelli očekává opětovné lámání traťových rekordů. Vozy budou lepší a v nabídce italského dodavatele se objevily nové, měkčí pneumatiky.

"Očekáváme, že na začátku sezony budou vozy rychlejší o jednu sekundu na kolo a během roku díky pokračujícímu vývoji běžně zrychlují o 1 až 1,5 sekundy. Takže na konci roku by měly být rychlejší o dvě sekundy.

Pokud přivezeme (na konkrétní okruh) měkčí pneumatiky, mohou zrychlit ještě více, jenže nesmíme zapomínat na dodatečnou hmotnost Halo. Ta bude vozy stát tři až čtyři desetiny sekundy."

FIA kvůli Halo zvedla minimální hmotnost vozů o šest kilogramů, což ale není dostatečné. Týmy tak budou mít k dispozici méně závaží, umožňujících posouvat těžiště vozu podle potřeby dopředu nebo dozadu a co nejblíže k asfaltu.