Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jezdci IndyCar Daly a Rossi závodili v Praze

Jezdci IndyCar Daly a Rossi závodili v Praze

Do Česka je přivedla reality show Amazing Race

Dva piloti IndyCar Series, Američané Conor Daly a Alexander Rossi, se v říjnu loňského roku nakrátko objevili v České republice. Účastní se totiž reality show Amazing Race (v Česku starší díly vysílala Nova Cinema pod názvem Amazing Race: O milion kolem světa), jejíž 30. řadu v těchto dnech přináší americká stanice CBS.

Soutěž odstartovala v New Yorku. Tým IndyCar společně s dalšími deseti cestoval na Island. V dalším díle soutěžily týmy v Antverpách. Ve třetí epizodě navštívily marocký Tangier. Odtud cestovaly do francouzského Saint-Tropez. Díl končil novou překážkou head-to-head, ve které před cílem soupeří postupně dvojice týmů, v tomto případě v petangu.

Daly a Rossi si to rozdali o vítězství s dvojicí bývalých soutěžících z reality show Big Brother. Daly, ač petang v životě nehrál, si vedl skvěle a získal pro tým IndyCar první vítězství v etapě. V dalším kole v Provence se mu ale příliš nepovedl zátaras (Roadblock) a tým IndyCar spadl na páté místo.

Z páté příčky Rossi a Daly startovali do šesté etapy, která týmy přivedla do českého hlavního města. To znamenalo, že do Prahy přicestovali společně s dalšími dvěma týmy až druhým letem. Ten přistával o hodinu později než předchozí, v němž cestovaly první čtyři týmy. Z letiště Václava Havla spěchaly všechny týmy k Rudolfinu, před ním byla nejen schránka s další nápovědou, ale také zpátečka (U-Turn). Tedy možnost pro dva týmy znesnadnit soutěž soupeřům tím, že u následující překážky – objížďky (Detour) - musejí absolvovat obě varianty.

Tým IndyCar zpátečku nevyužil a nikdo ji nenasadil proti nim. U objížďky tentokrát týmy nevěděly, co se pod jednotlivými variantami skrývá, dokud si ji nevybraly. Tým IndyCar přivedla objížďka do pivovaru Staropramen, kde měli přeskládat prázdné pivní sudy, dokud mezi nimi nenajdou plný. Ten měli narazit, načepovat správně pivo, odnést jej sládkovi a pak odvézt sud na náplavku k lodi Fidelio (druhá varianta objížďky spočívala ve vyslechnutí astronomické přednášky na Univerzitě Karlově a následném složení zkoušky).

Pro další nápovědu utíkaly týmy do pivních lázní na Andělu. Tam dostaly další instrukce – vydat se do Bubenče do staré čistírny odpadních vod. Na týmy čekal zátaras (roadblock). Stejný absolvovali soutěžící při minulé návštěvě Amazing Race v Praze v 15. řadě.

V místnosti se stovkou zvonících telefonů museli najít osm, u kterých jim po zvednutí sluchátka hlas prozradil jedno slovo (ta si nemohli zapisovat). Z nich pak skládali výrok Franze Kafky „Smysl života spočívá v tom, že jednou končí“. Za tým IndyCar úkol splnil Rossi.

Pak už týmy spěchaly do cíle v Letenských sadech. Rossi při plnění zátarasu spolupracoval s dalšími dvěma týmy. Na rozdíl od nich se ale pilotům IndyCar podařilo rychle sehnat na Vítězném náměstí taxík a pit stop na Letné bez problémů najít. V tu dobu už byly v cíli tři další týmy.

V Praze se nejvíce dařilo freestylovým lyžařkám Jen Hudakové a Kristi Leskinenové. Naopak soutěž opouští tým profesionálních houslistů, na který účastníci Big Brothera použili zpátečku. V příštím kole Amazing Race Prahu opustí a soutěžící odcestují do Zimbabwe. Soutěž o milion dolarů je ve své polovině.

Fanoušci oceňují, že Rossi a Daly v populární reality show propagují americkou závodní sérii. Oba blízcí kamarádi jsou zároveň spolubydlící. Conor Daly ale prozradil, že by si za výhru koupil dům, aby nemusel bivakovat na gauči předloňského vítěze 500 mil Indianapolisu. Zatímco Rossi už v době, kdy se reality show natáčela, měl zajištěné další pokračování u Andretti Autosport, Dalymu se stále ještě místo pro nadcházející sezonu najít nepodařilo.