Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jezdci Techeetahu o vlásek unikli diskvalifikaci

Jezdci Techeetahu o vlásek unikli diskvalifikaci

Spravila to pokuta

Všichni si určitě zhluboka oddechli, když se tentokrát s pořadím e-prix dodatečně nehýbalo. Nechybělo ovšem mnoho a oba piloti Techeetahu, kteří obsadili první a druhé místo, byli diskvalifikováni.

Techničtí komisaři totiž po závodě zjistili, že bezpečnostní pásy ve vozech Jeana-Érica Vergneho a Andreho Lotterera (a také jezdce Dragonu Jeromea D´Ambrosia) jsou upravené. Tuto změnu s nimi ovšem nikdo před startem nekonzultoval.

Důvod, proč týmy něco takového riskly, je jasný. V Santiagu poprvé neplatil při výměně monopostů minimální časový limit. Při přesedání tak byla každá ušetřená vteřinka dobrá. A největší zdržení představuje právě zapínání pásů. Jenže, při takovém kvapíku hrozí nebezpečí, že závodníci odjedou od mechaniků chybně nebo nedostatečně připoutáni. Právě z něčeho takového byly Techeetah a Dragon podezřívány. „Nejednalo se o modifikaci, která by měla negativní vliv na bezpečnost. Šlo nám jen o to, aby se, z praktických důvodů, daly pásy co nejrychleji zapnout,“ hájil se šéf vítězné stáje Mark Preston. „Oba naši jezdci jsou díky praxi ve WEC na bleskové pitstopy zvyklí.

Zástupci FIA tentokrát přihmouřili obě oči a vynesli šalamounský verdikt. Techeetah zaplatí 30 tisíc eur pokuty, Dragon polovinu. Výsledky nicméně zůstávají v platnosti.

Rozhodnutí se setkalo s rozporuplnou reakcí. Zvláště, když vešlo ve známost, že Vergne měl nejrychlejší zastávku a Lotterer byl v tomto ohledu třetí. Poukazuje se zejména na vyloučení Abta v Hong Kongu za ryze formální prohřešek, z nějž nemohl mít žádný prospěch.