Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Massa hořekuje nad absencí Brazilce v F1

Massa hořekuje nad absencí Brazilce v F1

Proč není vidět ani světlo na konci tunelu?

Pokud se nic obzvlášť zvláštního nestane, sezona 2018 bude po desítkách let první, které se nezúčastní ani jeden Brazilec. Kde je rok 2004, kdy na startovních roštech velkých cen stávali Felipe Massa, Rubens Barrichello, Antonio Pizzonia a Cristiano da Matta, později nahrazený Ricardem Zontou? Brazilce nenalezneme ani na seznamu testovacích jezdců a vzácností jsou i v prestižnějších juniorských sériích a výchovných programech pro budoucí hvězdy F1. Massovi je samozřejmě líto, že udělal tečku za kapitolou, kterou v roce 1969 začal psát Emerson Fittipaldi.

"Moje země je nedílnou součástí F1, které dala jezdce jako Sennu, Piqueta a Fittipaldiho. Mně bylo ctí být součástí tohoto odkazu," řekl bývalý jezdec týmů Sauber, Ferrari a Williams. "Co mě nejvíce znepokojuje je fakt, že nic nenaznačuje, že by se současná situace mohla rychle změnit. Ekonomická situace na tom má svůj podíl, to ano, ale to není jediný problém."

Massa, jenž po odchodu z F1 přijal funkci prezidenta Mezinárodní motokárové komise spadající pod FIA, by ve své domovině velmi uvítal šampionát F4.

"Nemáme nic, co by mladé jezdce adaptovalo na přechod z motokár do monopostů, ani žádnou sérii, která by je připravila na působení v Evropě, což je nejlepší místo pro jejich další rozvoj. Když vidím, v kolika zemích dnes mají F4, říkám si, že i Brazílie potřebuje takový šampionát. Brazilský svaz má nového prezidenta, tak snad on dá nový impuls k tomu, aby se opět udělalo něco pro mladé lidi."

V ohrožení je i samotná Velká cena Brazílie. Okruh Interlagos sice má s F1 smlouvu na roky dopředu, jenže starosta města Sao Paulo ho hodlá prodat do soukromých rukou.