Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari porušilo gentlemanskou dohodu

Ferrari porušilo gentlemanskou dohodu

McLaren štve, že ulovilo Mekiese

Včera jsme vás informovali, že Ferrari získalo do svého týmu Lurenta Mekiese, jenž byl dosud zástupcem ředitele závodů, Charlieho Whitinga a také ředitelem bezpečnosti u FIA. Ještě jsme nevěděli, jak se k této zprávě postaví ostatní týmy, ale dnes tu už máme nespokojený komentář závodního ředitele McLarenu.

Érika Boulliera štve, že Ferrari jen tak porušilo gentlemanskou dohodu, která prý byla uzavřena jen nedávno. Po kauze Marcin Budkowski, jehož už loni ulovil Renault, se prý týmy během setkání Strategické skupiny F1 dohodly, že mezi odchodem experta z pozice ve strukturách FIA a jeho nástupem do služeb některého z týmů by mělo uplynout alespoň 12 měsíců.

Takto se měla zakrýt neopatrnost FIA, která si své zaměstnance zavazuje pouze na 3 měsíce po podání výpovědi, ačkoli někteří z nich disponují citlivými informacemi, které řídícímu orgánu musí povinně poskytovat všechny týmy. Ty rady dávají svým zaměstnancům až roční lhůty, což je sice drahé, protože pak platí člověka, kterého už nepouštějí k důležitým věcem, ale stále je to pro ně lepší, než dopustit únik informací o nejnovějších nápadech a projektech ke konkurenčnímu týmu.

"Nelíbí se nám, že další klíčový zaměstnanec FIA míří do jednoho z týmů," řekl Boullier Motorsportu. "Hlavně po tom, co jsme se na posledním setkání Strategické skupiny dohodli, že klíčoví zaměstnanci FIA by neměli přecházet do týmů dříve než po dvanácti měsících od podání výpovědi. Ferrari konalo v rozporu s gentlemanskou dohodou a FIA s tím nic neudělala."