Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Legendární A.J. Foyt skončil v nemocnici

Legendární A.J. Foyt skončil v nemocnici

Na ranči ho napadl roj nebezpečných afrikanizovaných včel

Nejúspěšnější pilot v historii IndyCar má za sebou další dramatický únik. Tentokrát to nebylo z hořícího či rozbitého vozu, což A.J. Foyt zažil během své kariéry nespočetněkrát. Na Foyta zaútočil roj nebezpečných tzv. zabijáckých včel, tedy kříženců mezi včelou evropskou a africkou, které jsou nesmírně agresivní a dokážou zabíjet.

Na Foyta zaútočily tuto středu na jeho ranči v Texasu, kde se ani v 83 letech nevyhýbá tvrdé práci. „Bylo to děsivé, nebudu lhát,“ řekl webu Racer.com. „Skácel jsem strom mým buldozerem a viděl jsem něco, co jsem považoval za včely medonosné, ale nebyly to ony. Šoupl jsem tam zpátečku a odjel od nich pryč. Nebo jsem si to alespoň myslel,“ popsal Foyt zážitek.

„Seskočil jsem z buldozeru a šel asi blok k mému trucku, když na mě začaly útočit. Začal jsem utíkat, dostal se do auta a se staženými okny jsem uháněl asi stovkou, zatímco jsem je odháněl od svého obličeje, protože mě bodaly do očí a do krku. Měl jsem štěstí, že jsem měl bundu,“ vypráví Foyt.

Když zastavil, utíkal domů, kde hned pustil ledovou vodu a strčil pod kohoutek obličej. Měl prý pocit, jako kdyby měla jeho tvář teplotu 500 stupňů. „Měl jsem štěstí, protože tyhle včely nepřestanou bodat, dokud nepřestanete dýchat,“ upozornil.

Foyta převezli do nemocnice. Na příjmu mu naměřili krevní tlak 260 na 116. Což u třiaosmdesátiletého veterána, který měl v minulosti problémy se srdcem a na konci roku 2014 mu museli lékaři udělat trojitý bypass, nelze podceňovat. Navíc stejný druh včel ho pobodal už v roce 2005 a od té doby má Foyt na jejich žihadla zvýšenou citlivost. Při posledním útoku měl jen na hlavě 200 žihadel!

Podle Foyta byl ale tento útok ještě horší. Když jej ve čtvrtek odpoledne pustili z nemocnice, tak se útočníkům pomstil. „Poslali pro mě moje letadlo, ale řekl jsem jim, že se nevrátím domů, dokud ty včely nezlikviduju. Vzali jsme 55 litrů nafty, vylili to na ně a ty parchanty jsme zapálili. A hned se cítím mnohem líp!“ řekl svým typickým stylem Foyt.

„Vypadám teď, jako kdybych bojoval s Mikem Tysonem a prohrál,“ dodal. Kvůli útoku včel bude muset vynechat cestu do Sebringu na tradiční dvanáctihodinovku. Přitom měl být hlavním maršálem závodu a měl být uveden do síně slávy.

Po útoku včel se ale necítí dobře a tak dal na radu lékařů, aby ve svém domě v Houstonu pořádně odpočíval a vyvaroval se cestování.