Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hill: Ferrari a Mercedes ven!

Hill: Ferrari a Mercedes ven!

Co má společného F1 a omezení jaderného zbrojení

Na počátku byl kratičký post na twitterovém účtu exmistra světa F1 a dnes komentátora stanice Sky Sports Damona Hilla. Pravilo se v něm: „Čím dříve Ferrari a Mercedes odejdou z F1, tím podle mého mínění lépe. Velké koncerny ruinují šampionát. FIA nad ním ztrácí kontrolu.

Podle Hillova názoru dosáhl vliv obou gigantů takového stupně, že, v tiché shodě, rozhodují o podobě technických a sportovních předpisů. Ty jim jsou šity na míru a naopak zbavují všech šancí konkurenty.

Reakce přišla jen ze strany Mercedesu a byla jízlivá: „Nepamatujeme si, že by ses, Damone, takhle rozčiloval, když jsi s dominujícím motorem Renault vyhrával všechny závody.“ Prostořeký Brit si ovšem nenechal nic líbit: „Tenkrát jsem jezdil za Williams. To jsou přece ti nechutní garážisté. Pamatujete se, ne?“ Touto reminiscencí na dávné šarvátky (Mercedes v devadesátých letech dodával pohonné jednotky McLarenu) diskuse na sociálních sítích skončila.

Ne ale v reálu, protože žurnalisté hledali u Hilla vysvětlení jeho postoje. Ten použil zajímavé přirovnání: „I když Spojené státy mají dnes více zbraní hromadného ničení, než kterýkoliv jiný stát, je tu určitá brzda, která jim nedovolí překročit stanovenou hranici. Tou je smlouva o omezení jaderného zbrojení. Podobnou roli by měla sehrávat FIA, chybí jí k tomu ale potřebná síla a možná i vůle.