Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 je pro Kodaň a Zandvoort moc drahá

F1 je pro Kodaň a Zandvoort moc drahá

Assen ale vypadá nadějně

V průběhu minulého roku se hodné mluvilo o tom, že na severozápad Evropy by se ještě jeden závod F1 v pohodě vešel. Zájem projevilo hlavní město Dánska i historický nizozemský okruh Zandvoort, ale obě lokality došly k závěru, že to není zas tak skvělý nápad.

Radnice Kodaně zmiňuje vysoké náklady, ale i to, že kvůli přípravě ulic na jeden víkendový podnik by byla doprava v centru města omezena celé týdny před i po.

"Pořádání podniku jako závod F1 je mimořádně rozsáhlý projekt vyžadující takovou spoustu zdrojů, že je absolutně nemyslitelné, abychom ho do roku 2020 měli v Kodani," řekla místostarostka města Hedeager Olsenová. "Moji lidé odhadli, že F1 by ovlivnila centrální části města až na devět týdnů, což je samozřejmě naprosto nepřijatelné."

Závodní okruh Zandvoort, kam se mistrovství světa vracelo od roku 1958 až do roku 1985, nemá žádný problém připravit se na vozy F1. Pro soukromou společnost bez podpory regionu nebo státu je ale velká cena příliš drahá.

"Jsme ve spojení s Liberty Media, ale není velká šance uspět," řekl majitel okruhu Bernhard van Oranje. "Nové trhy, jako například Mexiko, jsou pro ně zajímavější. Pro mě jako promotéra je to velmi náročné, ale dokud je nějaká šance, tak se nevzdáme."

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že neuspěje ani konkurenční okruh v Assenu, který si byl nedávno prohlédnout Charlie Whiting, ředitel závodů F1. "Whiting byl i tady u nás, takže to nic neznamená."

Jenže TT Assen, známý také jako "Katedrála motorkářů", udělal další krok vpřed. Vznikla společnost Netherlands Grand Prix Foundation, která počítá s finanční podporou regionu a od okruhu má pověření vyjednat s Liberty Media smlouvu, která povede k organizaci VC Nizozemska na této trati. V čele společnosti stojí bývalý předseda Assen TT Jos Vaessen.

"Jsem rád, že budu aktivně zapojen do něčeho, co snad vyústí v získání, promování a organizování velkých cen F1 v Assenu. Díky tomu bude tento okruh ještě jedinečnější, jelikož žádný jiný na světě nehostí závody MotoGP, F1 i MXGP (MS v motokrosu).