Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Force India prý bojuje o přežití

Force India prý bojuje o přežití

Williams jí vetoval finanční pomoc

Pokud je citace Auto Bildu pravdivá, tak Force India bojuje o přežití. V rozhovoru s německým časopisu to měl říct zástupce šéfa týmu Bob Fernley.

"Následující čtyři týdny rozhodnou o našem přežití," cituje Auto Bild Boba Fernleyho. "Musím sehnat velmi mnoho peněz za velmi krátkou dobu."

Je smutné, že o holé přežití bojuje tým, který je už léta v čele středu pole a svými výsledky si od roku 2014 každoročně zajišťuje členství v Strategické skupině F1. Na její poradách je u stolu vždy šest křesel pro zástupce týmů a pět z nich mají natrvalo obsazené velké, úspěšné a historicky významné týmy Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes a Williams. Šesté křeslo, a s ním i právo hlasovat o navrhovaných pravidlech a výjimkách z nich, je připraveno pro zástupce nejlepšího týmu ze „zbytku světa", přičemž rozhoduje loňské konečné pořadí Poháru konstruktérů, podle kterého se mezi týmy rozděluje i velká část společných příjmů F1.

Force India podala žádost, aby jí, vzhledem k nelehké finanční situaci, byly co nejrychleji vyplaceny všechny peníze, které má dostat za čtvrté místo v Poháru konstruktérů v sezoně 2017, ačkoli správně mají být vypláceny ve splátkách až do léta. Velké stáje "z první ligy" by asi ani neměly problém s tím, aby se pomohlo přežití jednoho z menších týmů, ale návrh byl vetován. S výjimkou nesouhlasil Williams, jenž by sice jako nejmenší ze stálých členů Strategické skupiny měl obhajovat zájmy soukromých nezávislých týmů, jenže Force India patří mezi jeho nejbližší konkurenty.

"Vždy je k tomu třeba souhlas ostatních týmů a tentokrát Williams uplatnil veto," prozradil Fernley na tým Franka Williamse a jeho dcery Claire.