Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Staré formule jdou na dračku

Staré formule jdou na dračku

Baterie najdou další uplatnění

Kam s nimi? Se zavedením monopostů druhé generace řeší Formule E problém, co s těmi současnými. Respektive s jednou jejich částí – bateriemi.

Vyhodit je někde na skládku by image ekologického šampionátu poněkud pošramotilo. Jeho promotér Alejandro Agag proto navrhuje jiné řešení: „Rozhodně nejsou zralé k likvidaci. Mají před sebou ještě dlouhou životnost. Uplatnění by mohly najít například v laboratořích.“ Dalšími potenciálními odběrateli jsou školy nebo je lze využít pro ukládání sluneční energie. „Určitě se jich nebudeme bezhlavě zbavovat. Mohou nám stále prokázat dobré služby.

Agag je zároveň přesvědčen, že v budoucnu se z recyklace již nepotřebných baterií stane výnosný byznys: „Až 99 % z nich se dá znovu zpracovat.

Na ocet nezůstanou ani podvozky. Podle Agaga se již nyní hlásí zájemci, kteří jimi chtějí obohatit svoje sbírky. „Tato auta vstoupí do historie. Za čtyřicet, padesát let budou mít značnou hodnotu,“ tvrdí. Sám plánuje jedno zakoupit – to, které vyhrálo první e-prix. „Poptávka je značná, hodlají je využívat rovněž firmy pro svoje eventy. Pár si jich necháme i my,“ dodává.