Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formulové hvězdy prošly pražským týmem!

Formulové hvězdy prošly pražským týmem!

Tři víkendoví vítězové jezdili pro Igora Salaquardu

Víte, co mají společného Daniel Ricciardo, Sam Bird a Alexander Rossi? Jistě, o uplynulém víkendu vyhráli významné závody – VC Číny F1, e-prix Říma a IndyCar v Long Beach. Ale všichni tři také svého času jezdili ve F Renault 3.5 (a v jednom případě rovněž ve F Master) za český tým I.S.R.!

Byla to jenom náhoda, že jeho barvy hájili současná hvězda F1 a vítěz 500 mil Indianapolisu? „Částečně určitě ano,“ připouští jeho dlouholetý šéf a zakladatel Igor Salaquarda. „Faktem ovšem je, že naše debutová sezona v roce 2010 se mimořádně vydařila. Nastupovali za nás Esteban Guerrieri, místo něhož v Monte Carlu zaskočil právě Rossi, a můj syn Filip. Šel jsem tenkrát do určitého rizika, i finančního, protože Esteban byl sice mimořádně šikovný, jenže bez prostředků. Vyplatilo se, protože jsme dlouho bojovali o titul a nakonec v klasifikaci jezdců skončili třetí a v týmech druzí. Tím jsme se dostali do hledáčku Red Bullu, který se rozhodl k nám poslat nadané mladíky ze svého výchovného programu. Tak jsme přišli k Danielovi i dalším.“

V rozmezí let 2010 – 2014 I.S.R. vyhrál devět závodů a v hodnocení stájí přidal ke stříbru ještě bronz a čtvrté místo. Která z našich ekip se může na mezinárodní scéně vykázat podobnými výsledky?

Igora Salaquardu jsme požádali o jeho názor na své někdejší prominentní svěřence, k nimž musíme připočítat i dalšího pilota F1 Sergeje Sirotkina. 

Daniel Ricciardo vyhrál VC Číny - a jezdil za I.S.R. 

Daniel Ricciardo (bilance v I.S.R.: 2011, 12 startů, 1 vítězství, 6 umístění na stupních vítězů, celkově 5.)

V té době už trávil hodně času prací pro tým F1, zejména na simulátoru, takže nezvládl odjet všechny závody. Jinak by se určitě umístil výše. Jeden z nejlepších jezdců, kteří s námi spolupracovali, a hlavně výborný jako člověk. Pohodář, nikdy si nestěžoval na auto. Vždy se snažil být v maximální míře spolu s týmem. Navíc skromný, ačkoliv se obecně vědělo, že má před sebou velkou budoucnost. Také jeho rodiče jsou fajn.“ 

Sam Bird vyhrál e-prix v Římě - a jezdil za I.S.R.

Sam Bird (bilance v I.S.R.: 2012, 17 startů, 2 vítězství, 7 umístění na stupních vítězů, celkově 3.)

Typický Angličan, tedy poněkud uzavřenější povaha, ale dobře se s ním komunikovalo, chybu hledal v první řadě u sebe. S ním jsme měli čáku seriál vyhrát, ale souhrou různých okolností se to nepovedlo. Extrémně rychlý, tvrdý v soubojích, profesionál každým coulem. Bohužel neměl za sebou nikoho, kdo by ho tlačil dál.

Alexander Rossi vyhrál závod IndyCar v Long Beach - a jezdil za I.S.R. 

Alexander Rossi (bilance v I.S.R.: ve F Master 2009 12 startů, 3 vítězství, celkově 4., F Renault 3.5 2010, 1 start)

S ním jsme se potkali už v dobách F Master, kdy byl ještě hodně mladý. Jako každý Američan, který přijde do Evropy, se tady musel nejdříve rozkoukat, ovšem talentu měl na rozdávání. Sebekritický, výborně kooperující s inženýry. Pamatuji se, že ho sponzoroval prodejce kávy na Aljašce… Takže jeho zdroje byly dost omezené a na trvalé angažmá ve formuli 1 nestačily. Měl ale štěstí, že se uchytil v IndyCar.

Sergej Sirotkin zatím čeká na velké vítězství ve F1 - a také jezdil za I.S.R. 

Sergej Sirotkin (bilance v I.S.R.: 2013, 15 startů, 2 umístění na stupních vítězů, celkově 9.)

Všichni věděli, že za ním stojí obrovské peníze, takže to neměl jednoduché. Byl na něj vyvíjený, i ze strany rodičů, velký tlak, ale myslím, že to zvládl. Nesouhlasím s názorem, že to je čistokrevný platící závodník. Ještě o něm ve F1 uslyšíme.“

Účast I.S.R. ve Formuli Renault 3.5 již patří minulosti, jako ostatně celý tento šampionát. Tým přenesl svoje aktivity do oblasti GT vozů, v nichž letos nastupuje v seriálu ADAC GT Masters. V jeho rámci se ve dnech 27. - 29. dubna představí na mosteckém autodromu.