Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Newgarden testoval v Indianapolisu čelní sklo

Newgarden testoval v Indianapolisu čelní sklo

IndyCar mu dává přednost před Halo

IndyCar pokračuje ve vývoji ochranného štítu, který má chránit hlavu jezdce v kokpitu monopostu. Namísto systému Halo, který letos zavedly série pořádané FIA, ale IndyCar sází na vlastní materiál - Opticor od společnosti PPG, zajišťující výrobu kokpitů pro stíhačky.

Druhým jezdcem, který si ochranný štít vyzkoušel na dráze, byl úřadující šampion Josef Newgarden. Auto s ochranným štítem vzal na 2,5mílový ovál v Indianapolisu. Před ním vůz testoval jen Scott Dixon a to před začátkem sezony na krátkém oválu ve Phoenixu.

„Bylo to fascinující,“ řekl po testu Newgarden. „Je to od normální formule úplně jiné. Nejste zvyklí mít před sebou tak velké přední sklo. Ale bylo zajímavé to vyzkoušet. Nejzajímavější pro mě byly změny vizoru (na přilbě). Když jsme přešli ze zatmaveného na čirý, bylo to lepší. Pomohlo mi to s viditelností a jasností,“ dodal.

Stále si myslí, že by IndyCar a konstruktéři měli sáhnout k několika změnám. „Bude snadné ho zavést. Neměl jsem žádné větší problémy a myslím, že IndyCar odvedla dobrou práci,“ dodal úřadující šampion.

Autorem předního skla je společnost PPG, která kvůli tomu navrhla nový transparentní materiál pojmenovaný Opticor. PPG vyrábí kryty kokpitů stíhaček.

„Josef nás upozornil na některé věci, na které si budou jezdci muset zvyknout,“ komentoval Newgarenův test technický ředitel IndyCar Jeff Horton. „Ale taky říkal, že cítil, že pokud by to bylo povinné, tak by si na to zvyknul,“ dodal.

Poukázal na jeden podstatný rozdíl. Zatímco Dixon má bohaté zkušenosti se sportovními vozy a před testy ve Phoenixu se účastnil čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně, Newgarden je touto kategorií prakticky nepolíbený.

„Josef jezdil celý den bez čelního skla, pak jsme před něj jedno nainstalovali. Roli hraje celá řada faktorů. Ale pořád to byl pozitivní test a Josef neřekl nic, s čím bychom nepočítali. Budeme na tom dál pracovat,“ dodal Horton. Termín zavedení systému IndyCar nestanovila.