Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Fittipaldi si při nehodě ve WEC zlomil obě nohy

Fittipaldi si při nehodě ve WEC zlomil obě nohy

Tým zatím neprozradil, kdo ho nahradí v Indy500

Talentovaný brazilský závodník Pietro Fittipaldi (na úvodním snímku vlevo se Sébastienem Bourdaisem) se letos svého prvního startu v 500 mil Indianapolisu nedočká. Ze závodu, který jeho děda Emerson dvakrát ovládl, jej vyřadila páteční nehoda v kvalifikaci na závod World Endurance Championship na okruhu ve Spa. Brazilec si při ní zlomil obě nohy.

Po nehodě zůstal jednadvacetiletý závodník při vědomí. Brzy u něj byli záchranáři včetně lékařského delegáta FIA Jacquese Tropenata. Poté, co se Fittipaldiho podařilo vyprostit z vraku vozu, jej vrtulník přepravil do nemocnice v Lutychu.

FIA v sobotu zveřejnila další informace o Fittipaldiho zdravotním stavu. „Pietro Fittipaldi je v pořádku a jeho stav je stabilizovaný. Včera (v pátek -  pozn. red.) byl operován kvůli zlomenině obou nohou. Operace dopadla dobře. Zůstává na pozorování v nemocnici Centre Hospitalier de la Citadelle v Lutychu,“ uvedla FIA.

„Levá noha, která utrpěla komplexní zlomeninu, byla dobře odoperována. Pietro byl při převozu ze sálu při vědomí a byl schopen popsat, co se mu stalo. Dnes v 10.30 opustil jednotku intenzivní péče. Jeho otec s ním byl přes noc,“ stojí v prohlášení.

 

 Pietro Fittipaldi během předsezonních testů IndyCar na oválu ve Phoenixu

Kromě WEC startoval Fittipaldi letos v japonské Super Formuli a také v IndyCar Series, kde se dělil o vůz týmu Dale Coyne Racing s dalším nováčkem, Kanaďanem Zachary Clamanem De Melem. Příští dva závody, Velkou cenu Indianapolisu a 500 mil Indianapolisu, měl odjet právě Fittipaldi.

Tým Dale Coyne Racing se doposud nerozhodl, jak se s nastalou situací vypořádá. Logicky se nabízí alternativa obsadit do závodů, které měl odjet Fittipaldi, De Mela. Ačkoliv se ve voze střídají, sponzoruje je shodně společnost PaySafe.

„Přejeme Pietrovi Fittipaldimu jen to nejlepší. Budeme vás informovat, jak budeme vědět víc. Všichni z týmu na Pietra myslí,“ uvedla stáj na twitteru.

Mladý Brazilec má na kontě tituly v britském šampionátu Formule Renault, ve Formuli 2000, v sérii NASCAR Wheelen All-American a vloni triumfoval s českým týmem Lotus také ve Světové sérii Formule 3.5.