Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Fittipaldi bude chybět nejméně osm týdnů

Fittipaldi bude chybět nejméně osm týdnů

Nahradit by jej mohli Saavedra nebo Leggeová

Brazilec Pietro Fittipaldi se zotavuje po nehodě v kvalifikaci na závod WEC ve Spa. V pátek se Fittipaldi přesune do Indianapolisu. Místo tréninků a kvalifikace na velkou cenu na okruhu uvnitř Indianapolis Motor Speedway jej ale čekají návštěvy lékařů. Pečovat o něj budou dva matadoři CART a IndyCar, doktoři Terry Trammell a Steve Olvey.

„Už se starali o Nélsona Piqueta, Tonyho Kanaana, mého dědu, Daria Franchittiho a další. Doktoři v Americe viděli fotky z mé operace a rentgenové snímky a myslí, že moje rekonvalescence bude kratší, než se dřív myslelo. Mým cílem je řídit vůz za osm týdnů, a pokud to půjde, závodit v Mid-Ohiu (29. července),“ řekl webu Autosport.com Pietro Fittipaldi.

Pro vnuka legendárního Emersona Fittipaldiho to znamená, že kromě obou závodů v Indianapolisu vynechá také podnik na oválu v Texasu. Tým usilovně pracuje na tom, aby rychle sehnal náhradu. To je letos obtížnější než v předešlých letech. Do Indy500 je totiž už přihlášeno 34 dalších jezdců. Coyne navíc potřebuje, aby jezdec týmu přinesl nějaké peníze, kterými vynahradí výpadek Fittipaldiho osobních sponzorů.

Do Velké ceny Indianapolisu Coyne podle informací webu Racer.com nasadí Zachary Claman De Mela, který se s Fittipaldim ve voze střídá. Mladého Kanaďana, který v IndyCar ještě nejel na oválu, ale Coyne do Indy500 příliš pustit nechce.

Adeptů na Fittipaldiho sedačku je hned několik. Podle Raceru je jedním z nejvážnějších uchazečů Kolumbijec Sebastian Saavedra. Sedmadvacetiletý závodník má na kontě 63 závodů v IndyCar. V Indianapolisu se představil sedmkrát, ale jednou, v roce 2011, se do závodu nekvalifikoval.

Saavedra může týmu přinést peníze od svého osobního sponzora, společnosti Automatic Fire Sprinklers, v jejíchž žlutočervených barvách závodí celou kariéru. S vybraným pilotem podle Raceru musí souhlasit také společnost Paysafe, která Fittipaldiho a Claman De Mela u Coyna sponzorovala. Pokud by si prosadila, aby Coyne nakonec nasadil Claman De Mela, musel by Kanaďan splnit povinný nováčkovský program. Ten by absolvoval 15. května.

Mezi dalšími jezdci, které Racer jako možnou náhradu za Fittipaldiho na Indy500 zmiňuje, jsou Tristan Vautier, Jack Hawksworth, Matthew Brabham, Townsend Bell, Alex Tagliani nebo Ryan Briscoe.

Autosport zjistil, že o místo u Coynea se uchází také Katherine Leggeová. Sedmatřicetiletá britská závodnice by byla třetí ženou, která by se do letošního závodu pokusila kvalifikovat, a druhou, která by startovala za stáj Dale Coyne Racing, protože u té našla místo také Pippa Mannová. Danica Patricková absolvuje svůj poslední závod v kariéře za stáj Eda Carpentera.

„Samozřejmě je smutné, jak se to místo uvolnilo. Pietro je opravdu dobrý závodník a ta zranění jsou strašná. Je to smůla pro něj a je to smůla i pro Indy500, že v něm nebude figurovat jméno Fittipaldi. Ale já jsem závodník a věřím, že bych pro Dalea odvedla dobrou práci a ráda bych měla možnost to dokázat,“ řekla Autosportu Katherine Leggeová.

Její tým už Coynea kontaktoval a společně se snaží najít způsob, jak dát britské závodnici možnost kvalifikovat se do její třetí Indy500 v kariéře. V její prospěch by mohlo hrát, že v americkém šampionátu vytrvalostních závodů startuje s Acurou, dceřinou společností Hondy, která dodává motory týmu Dale Coyne Racing.