Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

V Indy i s Castronevesem a třetím stříbrným šípem

V Indy i s Castronevesem a třetím stříbrným šípem

IndyCar Grand Prix – Před závodem

Dvojitá porce závodění čeká na fanoušky IndyCar v americkém Indianapolisu. Před tradičním závodem na 500 mil na oválu Indianapolis Motor Speedway si to už popáté piloti rozdají na téměř čtyřkilometrovém okruhu vytyčeném uvnitř oválu.

V Indianapolisu se do kokpitu vrací oblíbený Brazilec Hélio Castroneves, kterého tým Penske před sezonou přesunul do závodů sportovních vozů. Castroneves ale absolvuje oba závody v Indianapolisu. V tom prvním bude mít jeho vůz stejné zbarvení jako Powerův a Newgardenův, tedy stříbrné. Sponzorován bude komunikačním gigantem Verizonem.

„Je skvělé být zpátky s týmem Penske na Indianapolis Motor Speedway v IndyCar. Opravdu si užívám čas strávený s týmem v závodech IMSA, ale těším se, až si zase sednu do mého vozu s číslem tři. Dali jsme dohromady tým skvělých lidí na IndyCar Grand Prix i Indianapolis 500,“ prozradil trojnásobný vítěz Indy500.

Jeho stájoví kolegové Pagenaud a Power jsou jedinými piloty, kterým se zatím v uplynulých čtyřech letech podařilo na silničním okruhu v Indianapolisu vyhrát. Oba mají na kontě dva triumfy, Pagenaud ten první získal v roce 2014 ještě v barvách týmu Sama Schmidta. Oba zatím nezažívají povedený vstup do sezony a úspěch v Indianapolisu by zoufale potřebovali.

Castroneves je překvapivě jediným pilotem, který letos neabsolvuje celou sezonu a rozšíří závodní pole už pro velkou cenu. V minulosti piloti možnost se takto připravit na Indy500 využívali intenzivněji. Jedinou další změnou ve startovním poli je angažmá Zacharyho Claman De Mela místo zraněného Pietra Fittipaldiho, které ve čtvrtek tým Dale Coyne Racing oficiálně potvrdil.

„Jsem strašně rád, že budu závodit v IndyCar Grand Prix během nadcházejícího víkendu, ale jsem smutný, za jakých okolností k tomu došlo. Moje myšlenky jsou hlavně s Pietrem. Nikdy nechcete, aby se něco takového stalo soupeři, natož pak stájovému kolegovi,“ komentoval své původně neplánované angažmá Claman De Melo.

Na rozdíl od předchozích závodů IndyCar Series se fanoušci budou muset obejít bez elektronických panelů za hlavou jezdce, které ukazovaly pozici v závodě, délku pit stopu nebo startovní číslo. V Indianapolisu s nimi ale týmy mají problémy a IndyCar rozhodla o jejich demontáži z vozů. Nahradí je zřejmě karbonová destička, na níž týmy nanesou startovní číslo pilota.

Na rozdíl od většiny závodních víkendů je ten v Indianapolisu dvoudenní. V pátek čekají na piloty dva tréninky a kvalifikace, už v sobotu pak samotný závod. Ihned po závodě začnou týmy přestavovat monoposty na oválovou specifikaci.

Indianapolis Motor Speedway
Délka okruhu: 2,439 míle (3,925 km), 13 zatáček
Délka závodu: 85 kol, 207 mil (333,6 km)
První závod: 2014
Rekord okruhu: Will Power (Team Penske) – 1:07,7044 v roce 2017
Loňský vítěz: Will Power (Team Penske)
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 1:07,7044

Časový harmonogram (SELČ)

Pátek 11. května
15:15 – 16:00 – 1. trénink
18:30 – 19:15 – 2. trénink
22:30 – 23:45 – kvalifikace

Sobota 12. května
21:40 – start závodu IndyCar Grand Prix