Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappenovi ten kus křídla vlastně téměř nechyběl

Verstappenovi ten kus křídla vlastně téměř nechyběl

Red Bull: Dva vozy jako den a noc

Když nám režie závodu ukázala, jak si Max Verstappen na konci fáze virtuálního safety caru ulomil část předního křídla o williams Lance Strolla, asi většina z nás si řekla, že mladá superhvězda si zvorala další závod. Ale mladý Nizozemec měl dnes z pekla štěstí. Nastal jeden z těch zvláštních případů, kdy vůz přijde o nemalou část aerodynamiky a vůbec mu to nevadí. Žádné větší problémy s řízením, žádné zvýšené opotřebení pneumatik, ani žádná viditelná ztráta rychlosti. Verstappen pohodlně dojel před Sebastianem Vettelem, přestože měl starší pneumatiky, a postavil se na stupně vítězů, čímž konečně vylepšil své letošní bodové konto.

"Snažil jsem se jet na hranici pravidel VSC a dostal jsem se velmi blízko za Strolla," vysvětloval Verstappen po závodě. "Trošku přibrzdil, když jsem byl už opravdu velmi blízko, proto jsem do něj ťuknul. Naštěstí odletěla jenom vnější část křídla, takže jsem mohl pokračovat. Pouze v rychlých zatáčkách jsem cítil víc nedotáčivosti. S tím si ale umíme poradit. Pak už nebyl žádný problém."

Asi i on sám čekal větší problémy…

"Nejprve ano. Pokračoval jsem v jízdě a cítil jsem, že vůz je více nedotáčivý ve třetí a deváté zatáčce. Možná i brzdná dráha se posunula hlouběji do vlásenek, ale nic zásadního. Použil jsem pár (softwarových?) nástrojů a bylo. Jistě jsem pak byl o něco pomalejší, ale myslím, že můj závod to téměř neovlivnilo."

Verstappen se tedy vrátil na pódium, kde před dvěma lety slavil první vítězství v F1.

"Tuto trať mám rád a dnešek je bodem zvratu po několika závodech, které nevyšly podle plánu. Je skvělé vrátit se a být opět na stupních vítězů. Vůz se choval fantasticky na měkkých i středních pneumatikách."


Jeho týmový kolega dnes neměl svůj den. Celý čas se snažil držet tempo s jezdci Mercedesu a Ferrari nebo alespoň něco vymyslet na týmového kolegu, ale marnou snahu ukončil smyk během restartu závodu. Uvědomuje si, že měl i trochu štěstí, protože mohl dopadnout jako Romain Grosjean v Baku. Lepší než páté místo by nejspíš beztak nezískal. S vozem musel bojovat, přestože jeho přední křídlo zůstalo až do cíle v pořádku.

"Měl jsem problém udržet pneumatiky teplé," prozradil Australan v rozhovoru pro Sky Sports F1. "Naštěstí zde nejsou zdi, skončil bych jako Grosjean v Baku. Ale ocitl jsem se v zemi nikoho.

Byl to prostě náročný závod. Jízda na hraně nože. Zajel jsem i velmi dobrá kola, ale vyšel možná jeden pokus z pěti. Ve zbývajících čtyřech vůz klouzal po trati a já jsem s ním zápasil."