Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainzova budoucnost závisí od motorů Red Bullu

Sainzova budoucnost závisí od motorů Red Bullu

Pokud tým přejde k Hondě, Renault ztratí vliv

Že budoucnost Carlose Sainze nezávisí jen od jeho výkonů, ale také od rozhodnutí Daniela Ricciarda, to už víme. Letošní přestupový trh bude zřejmě čekat na tohoto Australana a na zprávu, zda bude v příštích dvou letech závodit za Red Bull, Ferrari nebo Mercedes. Pokud by z Red Bullu odešel, ten pravděpodobně sáhne po Sainzovi, jenž je týmu Renault pouze zapůjčený. Nadále zůstává vázán vším, co musí mladý jezdec (a jeho rodič) podepsat, než ho Red Bull přijme do svého juniorského programu.

Pokud by ale Ricciardo zůstal v Red Bullu, Sainzovi se nenabízí lepší místo než v Renaultu, který je s jeho výkony zatím spokojený. Také by se mohlo stát, že Red Bull k Maxu Verstappenovi raději vezme Pierra Gaslyho z Toro Rosso, jelikož Sainzovi a Verstappenovi to v juniorském týmu spolu neklapalo a podobný spor v A-týmu by Red Bull mohl stát i mistrovský titul. Jenže, to ještě nejsou všechny podmínky.

Pokud totiž tým Red Bull přejde k motorům Honda, což se v současnosti zdá velmi pravděpodobné, tak se jednání o Sainzově budoucnosti hodně zkomplikuje. Renault nebude moci spoléhat na udržování (jakž-takž) dobrých vzájemných vztahů mezi výrobcem motorů a zákazníkem, ani nabídnout slevu na své výrobky a služby.

"Není tajemstvím, že Carlos dnes může být s námi díky tomu, co s Red Bullem sdílíme. Je to součástí diskusí, které vedeme s Helmutem Markem," řekl ředitel Renaultu v F1 Cyril Abiteboul. "Byl bych překvapen, kdybychom se v dalších rozhovorech o motorech nedostali i k tomuto tématu, ale zatím se tak nestalo."

Carlos Sainz starší, bývalý šampion WRC, potvrdil, že jeho syn musí čekat na výsledek větší hry mezi Renaultem, Red Bullem a Hondou.

"Svou budoucnost bohužel nemá ve vlastních rukou. Doufám, že už brzy bude moci podepsat kontrakt, který mu dá jistotu na dva roky. Tedy, že nezůstane na druhé koleji a bude si muset dělat starosti, co se stane příští rok. Není mu umožněno v klidu pracovat," řekl šampion WRC z let 1990 a 1992.